Kiállítás Gábor Dénes életéről és a holográfiáról

Gábor Dénesbor Dénes elektromérnök életútját, a holográfia elvét és a technológia jelenlegi felhasználását is bemutatja a szeptember 23-tól látogatható kiállítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában Budapesten. (MTI) A holográfia hajnala és horizontja című tárlaton az érdeklődők megismerkedhetnek Gábor Dénes életútjával és munkásságával, a holográfia elvével és a technológia jelenlegi felhasználásával, valamint az ezzel kapcsolatos kutatási területekkel, többek között a 3D-s televízióval és a holografikus méréstechnikával.
    

A látogatók illusztrált információs tablókon keresztül kaphatnak képet a legnagyobb tudományos elismeréssel jutalmazott technológia működéséről. A tárlókban Gábor Dénes szabadalmait, munkásságával kapcsolatos könyveket tekinthetnek meg. A kiállítást filmvetítés és kiállított hologramok is színesítik, ez utóbbiak között látható lesz az a magyar királyi koronáról készült térbeli hologram is, amelyet a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum őriz.
    
A tárlat szeptember 23-án a Kutatók Éjszakája program részeként 21 óráig tart nyitva. Ezen a napon a szervezők 18, 19 és 20 órakor induló szakmai vezetéssel is várják a látogatókat.
    
Az október 13-ig látható kiállítást Gábor Dénes Nobel-díjjal történő elismerésének 40. évfordulója alkalmából hívta életre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a feltaláló szellemi örökségét gondozó NOVOFER Alapítvány.
 
Forrás: kultura.hu

You may also like...