Eszünk-iszunk a zsidó kultúra ünnepén, a Judafesten

V. Judafest Vircsaft – Ötödik alkalommal rendezik meg a zsidó kultúra ünnepét a VII. kerületben.

Június 10-én, vasárnap koncertekkel, gyerekprogramokkal, játékokkal, zsidó ételekkel telik meg a budapesti Kazinczy utca az ötödik Judafest Vircsaft utcafesztivál alkalmából. A már hagyományosnak tekinthető rendezvény ezúttal is a hajdani zsidó negyed szívében, ám a korábbiaknál nagyobb helyszínen, több színpaddal és szélesebb programválasztékkal várja a látogatókat reggeltől estig.

KISSZÍNPAD (Kazinczy 47.)
9:00 Megnyílik a feliratkozás a futóversenyre
9:50 Bemelegítés
10:00 Elstartol a 10 km-es és 5 km-es táv
11:50 Bemelegítés
12:00 Elstartol az 1 km-es táv (gyerekmaraton)
12:30 Fun Run díjátadó

GYEREKSZÍNPAD (Elektrotechnikai Múzeum udvar)
11:00 Vacka Rádió (koncert)
12:30 Haik Viki és Pille Baba
13:15 Versenyek
14:00 Színdarab
15:00 Meir Hermon
16:00 Bohóc Koncert

NAGYSZÍNPAD (Wesselényi-Kazinczy sarok)
12:10 Z’mirim
13:00 Meir Hermon
13:30 Sabre
14:30 JazzRael
15:30 Janklovics Péter stand up
16:30 Táncház
18:00 Palya Bea és Dés András koncertje (vendég: Meir Hermon izraeli gitármûvész)

ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

GYEREKIBUC (tesz-vesz falu)
Hallottál már a kibucról? Izraelbõl idehoztuk Magyarországra. Igazi tesz-vesz falu a gyerekeknek. Moss, fess, fõzz és a fizetésed ott helyben elköltheted!
Helyszín: Elektrotechnikai Múzeum udvar
Nyitvatartás: 10:00-17:00

PESTI LEGENDÁK-LEGENDÁS PESTIEK
5 állomáson keresztül mutatjuk a pesti legendákat és legendás pestieket. Mindegyik állomás interaktív, a résztvevok játszhatnak és némelyiken nyerhetnek is!

1 – A legendás pesti vicc
2 – A kóser szilva legendája
3 – Zsinagógák a negyedben
4 – Ki volt az a híres pesti zsidó..?
5 – Legendás pesti rabbik

ÉS MÉG…

Kirakodóvásár
Vásárunkon igazi piaci kavalkádot talál az ember! Az ékszerektol a flódniig, a könyvektol a sóletig, a hennafestéstol a hummuszig minden féle és fajta zsidó portéka a pultokra kerül. Mitol lesz a mi vásárunk még különlegesebb? Visszahozzuk az alkudozás szokását a piacra! A megjelölt helyeken és a megjelölt árukra alkudni lehet. Sot kell!

Ketuba írás
A zsidó házassági szerzodés a ketuba, nem egy egyszeru okirat, hanem egyben egy igazi muvészeti alkotás is. Megismerkedhetünk ennek a történelmével, az elkészítés módjával, és még nevünk héber változatát is elkészítik számunkra!

Henna festés
A szefárd zsidó családoknál és a Közel-Keleten a menyasszonyok hennával való „feldíszítése” az esküvok elott nagy hagyománnyal bír mind a mai napig. Most kipróbálhatod te is, de ne izgulj ez a tetoválás hamar lekopik!

Séták a zsidó negyedben
Négy vezetett séta is indul a zsidó negyedben, a Mazsike segítségével, ahol megismerkedhetünk a helybeli építészettel, az itt élo emberek és az itt álló vagy állt épületek történetével. Idoben fel kell iratkozni, ugyanis ezek a séták nagyon népszeruek és csak korlátozott számban lehet résztvenni.

Szeka
A szervezetek kaszinója – a szeka – szórakoztató, játékos módon mutatja be azokat a zsidó közösségeket, egyesületeket, csapatokat, akik utcafesztiválunkon megjelennek. Tucatnál is több zsidó szervezet jön ki az utcára, hogy saját pultjánál fogadja az érdeklodoket. Ott egy rövid játék során zsetonokat nyerhetnek a résztvevok, amit vagy azonnal ajándékokra válthatnak, vagy egy profi rulett asztalnál megsokszorozhatják oket és több vagy nagyobb ajándékkal gazdagodhatnak.

(Forrás:utazzithon.hu)

You may also like...