Lehet-e az almát összehasonlítani a körtével?

Lehet-e az almát összehasonlítani a körtével?

Nyilvánvalóan nem lehetséges, ám most mégis megpróbáljuk a lehetetlent. Van több nagyszerű zenekar Magyarországon, olyanok, amelyek zsidó zenét játszanak. Ezek közé tartozik a Budapest Klezmer Band, amelyik immár 1990 óta van a pályán, és a Sabre Zenekar, amelyik „csak” egy éve alakult meg, ám tapasztalt muzsikusokból, akiknek a nevét a nagyközönség is ismeri.

Budapest Klezmer Band

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Tán még aza alapító, Jávori Ferenc, Fegya sem gondolta, hogy az a zenei világ, amit ő itthon akart be és megmutatni, 22 év után is lelkes közönségre talál. Különlegességét a zenekarnak a kelet-európai világ, annak minden mozdulata, íze, illata adja meg. A Budapest Klezmer Band egyszerre van itthon Magyarországon és Európában, de még a tengerentúlon is.

Zenei átiratokat játszik a zenekar, amelyeket elsősorban az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, – kilépve a liturgikus környezetből – sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, „Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában szintén élőben adták elő Jávori Ferenc szerzeményét.

Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben és Németországban, Londonban, Szlovákiában Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a „crossing-over”-t. 2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

2000. januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek. Az együttes 2003-ban Artisjus díjat kapott.

A Budapest Klezmer Band tagjai: Jávori Ferenc (az együttes vezetője, zeneszerző, hangszerelő, zongora, ének); Gazda Bence (hegedű, ének), Kohán István (klarinét), Tamás Gábor (harsona, ének), Nagy Anna (harmonika), Kiss Gábor (nagybőgő), Végh Balázs (ütőhangszerek), Bíró Eszter (ének).

Legközelebb 2012. június 21-én, Szentesen lép fel a zenekar.

Sabre Zenekar

Ahogy az együttes önmagát jellemzi: lendület,szín,misztikum. Különleges dallamvilág.
Egyedi hangzás,egzotikus zene…. rockosan… ez a S A B R E !

Mesebeli történet a Sabre Zenekaré. Az együttes alapítója, a hazai muzsikusok által ismert és elismert, Zsoldos Gáborr Dedy, már igen régóta foglalkozott a gondolattal, hogy megteremti itthon is a zsidó könnyűzenét. Pontosabban azt a dallamvilágot kívánta megmutatni, ami a jelenlegi izraeli könnyűzenei életet jellemzi. Természetesen nem is ő lenne az, ha mindezt nem keverte volna meg egy kis közép-európai, egy kis közel-keleti dallamvilággal. Az ötlet megszületett, ám ebből még egyszer sem lett zene, sem pedig zenekar. Keresni kellett hozzá társakat.  Zsoldos Dedy nagyszerű partnereket talált magának, a legjobb zenészeket nyerte meg az ügynek. Már a gondolkodásának legelején tudta, hogy a jó muzsikát egy fantasztikus énekessel lehet eladni. Klein Juditot sem kellett sokáig győzködni, így állt fel a Sabre Zenekar is.

Klein Judit – ének
Zsoldos Gábor „Dedy” -dob,derbuka
Máthé László „Zebi” – basszusgitár,nagybőgő
Berényi György „Gyuri” – gitárok
Mészáros Péter „Peti” – billentyűshangszerek

A Sabre Zenekar a Judafesten lép fel, 2012. június 10-én.

You may also like...