Quimby koncert

Kik ők?
Napjaink legnépszerűbb hazai koncertzenekarának a nyolcvanas évek végéig nyúlik vissza a története: az énekes-gitáros Kiss Tibor, a basszusgitáros Mikuli Ferenc, a perkás Varga Livius és a gitáros Kiss Endre gimnáziumi bandaként kezdte Dunaújvárosban, Október néven. A Quimby nevet 1991-ben, Budapestre költözve vették fel, majd hamarosan egy kazettát is megjelentettek A Sip Of Story címmel.

A kilencvenes évek első felében Budapesten virágzott az alternatív-underground rockzenei színtér, melynek a Quimby megkerülhetetlen színfoltja lett. 1995-ben, amikor első  lemezük, a Jerrycan Dance kijött, még angolul írták számaikat, és ebben nem csak zenei befolyásaiknak volt szerepe, hanem a kelet-európai undergroundból való kitörés vágyának is.

Amit érdemes tudni
Az 1996-os Majom-Tangó , majd az azt követő Diligramm, Ékszerelmére, Morzsák és szilánkok illetve végül a  2002-s Káosz Amigos a multinacionális Universal kiadónál látott napvilágot, de a mainstreamtől továbbra is távol maradt a zenekar. „Máshová tartozunk – mondta erről Kiss Tibor. Annyi közünk van a szórakoztatóiparhoz, mint egy alkoholistának a bormaffiához. Issza a levét. A mienk egy ösztönös kis zenekar, leszakadt körülményekkel; próbáljuk az egyszerű kis érzéseinket valahogy elmondani, ugyanúgy, ahogyan annak idején elkezdtünk egy garázsban muzsikálni. Semmi különbség nincs.”

A 2001-es Morzsák és szilánkok albumra alakult ki a Quimby mai felállása: ekkortól játszik benne a trombitás Kárpáti József (a dobos Gerdesits Ferenc a Majom-Tangó, a billentyűs Balanyi Szilárd a Jerrycan Dance albumon szerepelt először). A folyamatos megjelenéssel és a szakmai elismerésekkel azonban korántsem párosult egzisztenciális biztonság, és erre majdnem ráment a zenekar – 2003-tól Kiss Tibor idegkimerültsége miatt egy hosszú év szünet következett.

Ebből a hullámvölgyből szerencsére egyenest a csúcsra vezetett az út. A 2005-ös Kilégzés című album megjelenése után kirívóan megugrott a zenekar népszerűsége, anélkül, hogy változtatott volna – Kurt Weilltől, Tom Waitstől és Nick Cave-től ihletett, de már régóta a maga saját nyelvén beszélő – stílusán. Ahogy 2010-es albumuk, a Kicsi ország és 2011-es Instant szeánsz című koncertlemezük is tanúsítja, hál’ isten, vannak csodák.

Augusztus 8. 21:30, OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad, Sziget

További információ: sziget.hu

 

 

You may also like...