Miért ugrott ki a zsidó professzor az ablakon?

Josef Schuster professzor 1988-ban kivetette magát az ablakon. Ablaka alatt a Hősök tere aszfaltja… nem is Hősök tere, hanem Heldenplatz. És osztrákok élnek Ausztriában, nem nácik. Túl sok a félreértés, Bagossy László színházrendezővel próbáljuk tisztázni őket.

Adolf Hitler a Heldenplatzon üdvözölte az osztrákokat az Anschluss után – és ők viszont üdvözölték. Ettől már bűnös a teljes osztrák nemzet? Ha nem bűnös, akkor az antifasiszták szerint is felmenthető Mozart nemzete? Vagy csak a mai szélsőjobbosok nosztalgiáznak? A Heldenplatz őrzi a hely szellemét és a történelem ismétli magát?

Thomas Bernhard: Heldenplatz című darabjában egy zsidó professzor, aki Oxfordban élte túl a holokausztot majd hazatért bécsi otthonába,1988-ban kiveti magát az ablakon. Öngyilkossága után a gyászoló rokonok összegyűlnek a címadó köztér melletti lakásban, s míg 1938-ból behallatszik a „Sieg heil!” tömegkórus, még mindig azt vélik, hogy az országot 6,5 millió náci lakja.

De nem félelemből lett öngyilkos a túlélő, hanem képtelen volt együttélni azzal, hogy nem találja sem a helyét, sem az igazságát a világban. Se Bécsben, se Oxfordban nem tudott élni.

Bernhard darabja botrányt kavart 1988-ban. Ugyan a Burgtheater 100. évfordulójára született a mű és bemutatója, inkább az Anschluss 50. évfordulójának címezte drámáját. Vagy inkább tragikomédiát, ahogy Bagossy László rendező látja, aki a magyar ősbemutatót rendezi a Katona József Színházban. Jelenleg az olvasópróbák folynak, a premierre októberben kerül sor. A lefordíthatatlan cím tükörfordítása: Hősök tere.

A készülő darabról Rác András készített interjút Bagossy László rendezővel, melyet ide kattintva olvashatnak a hvg.hu oldalon.

 

You may also like...