Zohar Argov, a mizrahi Elvise

Zohar a mizrahi stílus és az izraeli könnyűzene egyik királya volt, aki csakúgy, mint a nagyok többsége, belerokkant a hírnévvel járó életbe. Alig múlt 32 éves, mikor eltávozott de dalai a mai napig hasonló érzéseket keltenek az izraeliekben, mint nekünk Máté Péter örök muzsikái.

Zohar Orkabi néven született egy, a Rishon LeZionban letelepült jemeni nagycsalád gyermekeként. Kilenc testvére volt, és nagyon szegények voltak. A kis Zohar zenei ragyogása már egészen kiskorában feltűnt a vallásos közösségnek. Keleti gyökerei miatt kezdett el mizrahi stílusban énekelni, és egyike volt az első előadóknak, akik egész Izrael szerte úgy értek el sikereket, hogy nem állt mellettük média.
Egyesek szerint a korai mizrahi énekesek óriási sikerei egyben válasz voltak az askenázi többség kulturális hegemóniájára. Argov dalaiban nincs sok eltérés a mai mizrahitól. Témái ugyanúgy a szerelemről, élvezetekről, csalódásról, vágyakozásról, bánatról és örömökről szólnak. Ezzel szemben volt egy különleges képessége. Ha hangfelvételkor megkérték, hogy énekeljen újra valamelyik dalt, azt tökéletesen és pontosan úgy adta elő, mint az előző éneke során. Ez mellett különlegesen jól tudott improvizálni, amit a közönség annyira szeretett, hogy ez vált az ő sajátos megkülönböztető jelévé a köztudatban.
Sajnos, talán a múltja, talán a természetéből fakadó mély érzékenységből fakadóan egyáltalán nem tudott megbirkózni sikereivel. Az a mély átérzés, amivel a közönséget képes volt megsiratni előadásai során, a magánélete ellen fordult. Párkapcsolatai sorra mentek tönkre, miközben ő maga heroinozni kezdett. Egy este, 1987. novemberében a televízióban leadtak egy beszélgetést vele, ahol a drogproblémáit és magánéleti tragédiáit feszegették. Pont a műsort megelőzően, Zohar börtönbe került erőszak vádjával. Nem sokkal a műsor után holtan találták cellájában. Öngyilkos lett.

You may also like...