Ángel Sanz Briz előtt tisztelgett a budapesti Spanyol Nagykövetség

A vészkorszak idején magyar zsidók ezreit megmentő Ángel Sanz Bríz spanyol diplomata emléke előtt tisztelgett hétfőn a budapesti Spanyol Nagykövetség, amely az alkalomból konferenciát rendezett a Cervantes Intézetben.
Jaime Vándor, a Barcelonai Egyetem professzora, aki Budapesten élt a vészkorszak idején, előadásában személyes élményeit elevenítette fel, elmondta: Bécsben született 1933-ban, majd 1939-ben Budapestre menekültek. Édesapja, aki magyar és spanyol állampolgár is volt, Barcelonába folytatta útját. Édesanyjával és testvérével később a Szent István parkban, az egyik úgynevezett „védett” spanyol házban kaptak menedéket.

Szólt arról, a házban mintegy ötszáz zsidó kapott menedéket. Szörnyű körülmények között éltek, sokat éheztek és fáztak, voltak, akik éhen is haltak.

Ángel Sanz Bríznek nagyon nehéz dolga volt, védte őket deportálástól, élelmiszert szállíttatott nekik, és állandó huzavonában állt a magyar hatóságokkal – mondta Jaime Vándor.

Harsányi Iván, a Pécsi Tudományegyetem professzora előadásában kitért arra, a hivatalos változat szerint a mentési ötlet magától Franco tábornoktól, a spanyol állam akkori vezetőjétől származik. A hivatalos változat arra szolgált, hogy Spanyolország manőverezési lehetőségeit megnövelje egy bizonyos időszakban.

Ángel Sanz Bríz Madrid előzetes engedély nélkül menekítette az embereket védett épületekbe, tetteit valószínűleg a budapesti események motiválták.

Ángel Sanz Briz (1910-1980) spanyol diplomata volt. 1944-ben a holokauszt alatt magyar zsidók ezreit mentette meg spanyol útlevelekkel. Eleinte csak szefárd (ibériai származású), majd minden zsidó embernek gyártott spanyol dokumentumokat. Megkapta a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami, a Világ Igaza kitüntetést.

MTI

You may also like...