Gyújtogatás miatt éghetett le Anna Frank barakkja

Gyújtogatásra gyanakszik az utolsó tulajdonosa annak a barakknak, amely Groningen közelében leégett, s amelyben a naplója révén világhírűvé vált német zsidó lány, Anna Frank végzett kényszermunkát 1944-ben, mielőtt Auschwitzba deportálták a nácik.

A vasárnapi tűzeset nyomán vizsgálatot kezdett a holland rendőrség, miután a barakk tulajdonosa meggyőződését fejezte ki, hogy nem magától gyulladt ki a pajtának használt építmény. Néhány héttel ezelőtt ugyanis egy helyi újság weboldalán névtelen felhívás jelent meg, amely a pajta felgyújtására szólított fel.

A barakk eredetileg a westerborki lágerben állt, közel a német határhoz. A II. világháború idején a nácik átmenetileg itt helyezték el a Hollandiában letartóztatott zsidókat, mielőtt koncentrációs, illetve megsemmisítő táborokba szállították volna tovább őket. Ebben a barakkban dolgozott néhány hétig a családjával együtt 1944 augusztusában Amszterdamban letartóztatott Anna Frank, mielőtt Auschwitzba deportálták őket. A westerborki táborban a háború után előbb náci kollaboránsokat tartottak fogva, majd átmeneti szállásként szolgált korábbi holland gyarmatokról érkezett bevándorlók számára. A 70-es évek elején a tábort felszámolták, azt a barakkot pedig, amelyben Anna Frank is dolgozott, lebontották, majd Veendam községben, egy gazdálkodó farmján újból felállították.

A westerborki emlékhely igazgatója és az amszterdami Anna Frank Alapítvány vezetősége nagy veszteségnek nevezte a történelmi szempontból jelentős barakk megsemmisülését. Alig néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy a pajtának használt építmény – többévi erőfeszítés eredményeként – hamarosan visszakerülhet eredeti helyére, Westerborkba. Nem sokkal ezután a Dagblad het Noorden című regionális újság internetes változatában névtelen felhívás jelent meg, amely a veendami barakk felgyújtására szólított fel. „Ami volt, az volt” – állt a felhívásban. Az emlékközpont vezetője emiatt aggódott is, hogy „valami történhet” a barakkal – írta hétfőn a de Volkskrant című országos lap.

Az újságnak nyilatkozó veendami gazdálkodó, Jan Egges, akinek a földjén a barakk állt, kijelentette: „úgyszólván bizonyosnak” tartja, hogy valaki felgyújtotta a barakkot. „A pajtában nem volt semmi, ami tüzet okozhatott volna: sem áram, sem széna, és vasárnap zivatar sem volt” – jelentette ki Egges.

A Frankfurtban született Frankot és nővérét 1944. szeptember 3-án a Westerborkból Auschwitzba induló utolsó vonattal deportálták a náci megszállók. A 15 éves lány 1945 márciusában halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban. Ez év június 12-én lett volna 80 éves. Születésének kerek évfordulójáról Németországban és Hollandiában hivatalos rendezvényekkel emlékeztek meg.

MTI

You may also like...