Közös értékekkel a rasszizmus ellen

A december minden jóérzésű ember lelkében különleges helyet foglal el. A fények, az ízek és illatok, a hideg hópelyhek táncában való közös éneklés és öröm olyan értékek, amiket minden zsidó-keresztény értékrendben felnőtt ember ismer. Ez az időszak ad alkalmat arra is, minden évben, hogy a fények ünnepeit kicsit összehozzuk és elgondolkodjunk azokon a dolgokon, amelyek az emberiség fennmaradásának legalapvetőbb zálogai.

Ha nem történt volna meg az az eseménysor, ami hanuka csodájához vezetett, ha a zsidóság megtörik és eltűnik a megszálló akarat alatt, ha Zeusz szobra foglalja el a menóra lángjának helyét Salamon templomában, akkor ma nincs Kereszténység és nincs mohamedán vallás sem. Az egész ma ismert világunk nem létezne. Ezekre a gondolatokra hívta fel a figyelmünket Radnóti Zoltán rabbi, és ezzel meg is válaszoltuk, miért a hanuka lett az esemény apropója. 

Fotó: Kiss Andrea
Fotó: Kiss AndreaA 2009-es év legnagyobb közös hanukai és karácsonyi rendezvényét a Zene a Rasszizmus Ellen mozgalom jegyében rendezték meg a Brit Nagykövetség égisze alatt közösen a Jewish Meeting Point közhasznú és a Szubjektív Értékek alapítványok.

A kedd esti hanukai gyújtással egybekötött rasszizmus ellenes koncertekre közel kétszáz érdeklődő jött el s dacára a másnapi munkanapnak, sokan éjfélig maradtak. A zenekarok a tradicionális roma és zsidó hagyományok mellett kiegészültek a Chalabanból ismert csodálatos tehetségű zenész, Said játékával is. A hanukai gyújtást Aaron Stevenssel, a skót misszió lelkipásztorával és vezetőjével együtt gyújtották meg Radnóti Zoltán rabbi vezetésével, aki ezután szinte azonnal a szülészetre mehetett, hogy várandós feleségével új életet adjanak a világnak. Ezúton is szívből gratulálunk nektek, Zoli!

Természetesen a legfontosabb talán az utca emberének részvétele egy ilyen üzenetű misszióban, ahol a legszínesebb vallási, nemzetiségi identitással jöttünk össze. Mégis, külön megtiszteltetésnek vettük, hogy több tucat író, zenész és közéleti személyiség mellett diplomaták egész sora, a kanadai, az amerikai, az izraeli vagy a cseh, a brit és svéd külképviseletektől is a cél mellé állva részvételükkel erősítették az ünnepek örömmel és jóérzéssel teljes közös üzenetének fontosságát!

Az eseméynről készült folyamatosan bővülő galéria megtekinthető itt!

Fotó: Kürti Csaba
Fotó: Kürti Csaba

Héberül a hanukát chag haor, a fény ünnepének, míg a karácsonyt chag hanoladnak, a születés ünnepének mondjuk. Ezúton kívánunk minden embernek melegséget és boldogságot a zord időkre!

Fotó: Kapolka Gábor

mouss
www.JewBox.hu

Kapcsolódó oldalak:
Hakeem Babalola afrikai újságíró blogja

You may also like...