Szegeden csomagolják ki a világhírű Capa-képeket

Hétfőn megérkeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba Robert Capa magyar származású világhírű fotográfus alkotásai. A szigorú műtárgyvédelmi szabályok miatt csak szerdán délután, a gyűjtemény kezelőinek a jelenlétében kezdődhet meg a művek kicsomagolása. A tárlat péntektől látogatható.
A pénteken nyíló kiállításon ott lesz a legismertebb Capa-fotó, A milicista halála is. A kép a spanyol polgárháború szimbólumává, a háború ikonjává vált. Soha azelőtt egyetlen fotográfusnak sem sikerült ily módon elkapni a halál pillanatát.

A 18 éves Robert Capa 1931-ben hagyta el Magyarországot. Berlinbe, Bécsbe, majd Párizsba, végül New Yorkba is eljutott, itt érte a II. világháború. Egy párizsi lap megbízásából fényképezett a spanyol polgárháborúban. Szubjektív látásmóddal örökítette meg a háború borzalmait, az öldöklést, a halált.

Utazásai során többször visszatért Magyarországra, járt a Szovjetunióban, Törökországban, Norvégiában, s a fényképezésen kívül élvezetes beszámolókat írt útjairól. Fényképezett Izraelben, majd végül 1954-ben Vietnamban. Itt érte a halál. Haditudósítóként vesztette életét: aknára lépett.

(FH)

You may also like...