Bob Dylan és Clint Eastwood kitüntetést kapott Obama elnöktől

Barack Obama művészeti díjjal tüntette ki Clint Eastwood színész-rendezőt, Bob Dylan énekest és az amerikai szellemi élet több kiválóságát.
A Fehér Ház indoklása szerint Dylan „az ifjúkori lázadás és költői érzékenység ikonjává vált”, míg Eastwood filmjei és színészi alakításai „az egyéniség, a kemény igazságok és az amerikai lét esszenciájának esszéi”. Az elnök köszöntőjében arról beszélt, hogy „a két művész pályafutása évtizedeken át hagyta ott nyomát az amerikai kultúra tájképén”. A Fehér Ház keleti termében megrendezett ceremónián az amerikai kulturális élet több mint tucatnyi további fontos szereplőjének munkásságát is kitüntetéssel jutalmazták.

Elismerésben részesült többek között Rita Moreno színésznő, számos klasszikus filmmusical sztárja, Frank Stella festő és szobrász, David Levering Lewis Pulitzer-díjas történész, Jessye Norman szopránénekes és Maya Lin építész is. John Williams filmzeneszerző egyebek mellett a Star Wars-sorozathoz komponált muzsikáért és az olimpiai indulókért vehetett át egy medált. Elie Wiesel Nobel-békedíjas írót és politikai aktivistát pedig a holokauszttal kapcsolatos tudás fáradhatatlan megismertetéséért köszöntötte Obama.

Mindannyian különböző utat jártak be, amíg ide kerültek, de mind a kulturális élet csúcsára jutottak, és az emberi szellem nagyságának és mélységének letéteményesei – méltatta a kitüntetetteket az elnök.

Az eseményen tiszteletét tette Sarah Jessica Parker is.

MTI

You may also like...