Izraeli softpunk – Useless ID

Az egyik leghíresebb izraeli punk banda, a Useless ID első éveiben saját maga dobta piacra lemezeit a Falafel records nevű sufnikiadójából, aztán két év után ők is az izraeli recept szerint kezdtek működni, és kemény munka után léptek egy óriásit.

Két év után a Useless ID tagjai kiutaztak tehát az USA-ba és fél évig eszement sikeres turnét csináltak, amit szinte azonnal követett még öt észak-amerikai, két európai és egy Japán út. 1999-ben az Ataris frontembere segítségével kidobták első profi albumukat (gyakorlatilag a lemez mindkét zenekartól tartalmazott számokat A7 és a UiD8) és ez már nemzetközi áttörést jelentett. Szerencsés vagy nem, ez az album is akkora siker lett, hogy a megjelentető Kung Fu Records szerződést is kötött velük.

2004-ig egyfolytában turnéztak világszerte és 5 albumot jelentettek meg. Liz Nord ekkor kereste fel őket az izraeli hardcore és punkkultúrát bemutató dokumentumfilmjéhez, a Jericho’s Echo-hoz.

2008-ban a zenekar roved brit turnéra indult, és fellépett a londoni a Trafalgar Square-en a “Tisztelgés Izraelnek (Salute to Israel)”.

2009-re a zenekar hangzása már igen szépen átalakult. Ekkor egy egész albumot vettek fel az izraeli hiphop egyik fenegyerekével.. Mukival. Idén januárban jelent meg, és a Barby klubban debütált. Yotam Ben-Horin, a zenekar énekese pedig szólóba kezdett, de továbbra is a Useless ID frontembere maradt.

mouss

You may also like...