Újabb toplistás hely Tel Avivnak

Tel Aviv lett a harmadik top világváros a Lonely Planet 10-es ranglistáján, úgyhogy fedezzük fel együtt a Kis Alma nevezetességeit!

Persze az egyik legszembetűnőbb és legkeresettebb hely, Tel Aviv 13 kilométeres mediterrán hangulatú, aranyhomokos tengerpartja is, melyet a világ 10 legszebb tengerpartjai közé választott idén júliusban a National Geographic., de a közel 300 méter magasan elhelyezkedő Azrieli Obszervatóriumból elénk táruló látvány megmagyarázza miért is esett a Lonely Planet útikönyvsorozat választása Tel Avivra. Ha felmegyünk Izrael legmagasabb üzletközpontjának tetejére kirajzolódik északon Haifa, délen pedig még Ashkelon város körvonalai is.

A német zsidók által meghonosított Bauhaus-stílus és fehér vakolata közel 5000 ház jellegzetessége ma Tel Avivban. Az Unesco 2003-ban ezért a Világörökség részének nyilvánította Tel Avivot, ami még a „Fehér Város” becenevet is kiérdemelte. Nevezik azonban Kis Almának és Kis Narancsnak is. Kis Almának, mert sokak szerint olyan, mint New York, de narancs, mert a környéken rengeteg a finom, lédús narancs. A dolog pikantériája, hogy héberül a narancsjelentése, „arany alma”.

Tel Aviv soha nem alszik, elképesztően dinamikus, őrült mód fejlődő kereskedelmi, kulturális, és üdülő központ. A Lonely Planet szerint is ízig-vérig modern, 21. századi város, mely összeköti a keletet a nyugattal. Mindaz meg található benne, ami New Yorkban, Londonban, Las Vegasban, vagy Hollywoodban is.

Bő egy évszázaddal ezelőtt, 1909-ben – még az Ottomán birodalom idején – néhány zsidó család (köztük természetesen több magyar) úgy döntött, kiköltözik a javarészt arabok lakta Jaffa városából, hogy az északra fekvő homokdűnéken létrehozzák saját településüket. Az új város neve pedig Tel Aviv lett, azaz a Remény Dombja. Itt kiáltotta ki 1948-ban David Ben Gurion a modern Izrael függetlenségét, és ma a 400 ezer lakosával a második legnagyobb város Izraelben Jeruzsálem után.

Amíg azonban Jeruzsálem a spirituális szíve Izraelnek, addig Tel Aviv a jelenről, az anyagi hasznokról, és az élvezetekről szól. A tradicionális zsidó arca mellett inkább a sokszínűség, a haladó gondolkodás, a magasba törő irodaházak, a bevásárlóközpontok, az aranyló strandok, az éttermek, és az éjszakai klubok tették a határtalan életöröm városává.

„Itt minden összetalálkozik, és ebben jelenik meg a város sokszínűsége” – véli Pini Shani, az Turisztikai Minisztérium Marketing Osztály tengeren túli részlegének vezetője.

„Tel Aviv olyan hely, ahol a reform vagy az ortodox zsidók is gyakorolhatják hitüket, de ahol a melegek és a leszbikusok is bátran felvállalhatják életvitelüket” – teszi hozzá.

„Senki nem fog furcsán nézni rád, ha péntek este inkább valamelyik szórakozóhelyet választod, és akkor sem fognak ferde szemmel nézni rád, ha a széder asztalhoz ülsz le, vagy a tengerparton mondod el a Szabbatot köszöntő liturgikus imát. Ez az a város, ahol mindent megtehetsz! Része lehetsz a kultúrának, a vallásnak, az éjszakai életnek, vagy akár még az építészeti remekműveknek.”

A Geocartography által készített felmérés szerint, 2009-ben az Izraelbe látogató 2,7 millió turista 55 százaléka fordult meg Tel Avivban. Ennek hatására az izraeli Turisztikai Minisztérium elkezdte felkarolni Tel Avivot, hogy ne csak egy állomás legyen a hosszú utazás során, hanem felejthetetlen élményben is legyen része az oda látogatónak. Megkezdődött tehát az infrastruktúra, a közlekedés, az oktatás, és a szolgáltatások fejlesztése, hogy a jövőben Tel Avivból egy igazi kozmopolita város váljon a Közel-Keleten.

„A kultúra az egyik legnagyobb vonzerő” állítja Shani. „Tel Aviv évről évre keményen dolgozik a nemzetközi hírnévért, ezért egyre olyan eseménynek ad otthont, amivel felhívhatja a nemzetközi közösség figyelmét. A legjobb példa erre az idei Tel Avivi Maraton, melyen rekord számú, 11 000 futó vett részt. Hasonlóan nagy érdeklődést válthat ki a 2011 év végén rendezendő Tel Avivi Művészeti Múzeum újra avató ünnepsége is.”

Évente több mint 500 000 ember látogat el a múzeum kortárs izraeli és nemzetközi kiállításaira, valamint a hatalmas Golda Meir Kulturális és Művészeti Központba, mely magába foglalja az Izraeli Operaházat és a Cameri színházat is. Ezen a gálán fogják megnyitni a nagyérdemű előtt Preston Scott Cohen, amerikai építész által tervezett 20 000 nm-es bővítést.

Újabban a Tel Aviv-Jaffa Turisztikai Egyesület és a Tel Aviv Hotel Szövetség Tel Avivot, mint egy hétvégi „Városi Kiruccanást” („City Break”) reklámozza. Az utcákon egymást érő éttermek, bárok, parkok hívogatják a helyi és a külföldi turistákat. Ezt a profilt karolta fel az angol-német Thomas Cook utazási iroda, igényes Tel Aviv csomagot kínálva a turistáknak.

„Ma már szinte minden nagyobb európai városból indulnak olcsó és gyors repülőjáratok, melyek a Tel Avivtól nem messze épült Ben-Gurion nemzetközi repülőtérre érkeznek meg. A városra jellemző nyüzsgés már itt is kézzel fogható, amit az ideutazó nagy örömére.” – véli Shani.  

A Tel Aviv-Jaffa Turisztikai Egyesület egyik képviselője, Etty Gargir rátapintott a város lényegére: „Tel Aviv-ban az év 365 napján nem megy le a nap, ezért tipikusan olyan város, ami soha nem alszik.”

Az éjszakai élet a város egyik igazi erőssége. És most ne csak az éjszakai bárokra gondoljunk, hiszen Tel Aviv gyakori házigazdája világhírű koncert turnéknak. A következő hónapban vendéglátója lesz a modern Pilobolus táncszínháznak, a Porgy és Bess Gerschwin operának, a Grammy jejölt Tiempron Libre-nek, és más kortárs művészeknek, mint Shaggy, Linkin Park, Joe Bonamassa, és José Carreras. Tel Aviv a központja az izraeli Filharmonikus Zenekarnak is.

A fesztivál szezon januárban kezdődik a Klasszikus Zenei Fesztivállal. A Tel Avivi Divat Kiállítást pedig minden télen és nyáron megrendezik a metropolisz vezető divattervezőinek kollekcióijából.

Amíg a február vagy március a Purim Fesztiválnak az ideje, addig az április a sport hónapja. A nemzetközi Tengeri Sport Kiállítás óriási tömeget vonz, hisz a Tel Aviv tengerpartjai állandó jelensége a vitorlás hajók, szörfösök, jetszkísek, búvárok.

A május és a június a filmrajongók hónapja. Három fesztivál közül is lehet választani: a Tel Avivi nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a nemzetközi LGBT Film Fesztivál, és a nemzetközi Diák Film Fesztivál között.

A nyár igazi köszöntője a Fehér Éjszaka Fesztivál, amikor is egész éjszaka különleges programokkal várják a kíváncsiskodókat a különböző kulturális és üzleti intézmények.

A június még az ínyenceknek is kedves lehet, hiszen az ősi Jaffa kikötő otthont ad a nemzetközi Népi Étel Fesztiválnak. Két hónappal később, Jaffa legnépszerűbb bolhapiaca az augusztusi hétvégi éjszakákon az „Éjszakai bolhapiac” keretén belül várja a látogatókat.

Az ősz októberben a Tel Avivi Kiállító Központ Nemzetközi Bor- és alkohol Fesztiváljával kezdődik.
A fesztivál szezon novemberben a Nemzetközi Gitár Fesztivállal ér véget.

12 dolog, amit mindenképpen látni kell!

Tel Aviv nem csak a múzeumairól, galériáiról, kertvárosairól kell, hogy eszünkbe jusson, hiszen annyi minden van még, nézzünk is meg néhányat:

Az Azrieli Obszervatórium

Izrael legmagasabb üzletközpontjának tetején helyezkedik el, ahonnan lenézve elénk tárul Tel Aviv teljes egészében. Aki feljön ide 3-D filmeket nézhet a városról és audio idegenvezetés közben ismerkedhet meg fentről Tel Aviv látványosságaival.

Tel Aviv kikötő

1930-ban épült ki, mikor az első bevándorlók letelepedtek itt, de mint kikötő 1965-ben megszűnt működni. Ma inkább az egymás után sorakozó a tánc klubok, kávézók, éttermek, és elegáns, forgalmas üzletek teszik ismertté.

Neve Tzedek (az igazság oázisa)

Az évtizedek alatt elegáns drága környékké fejlődött, amit főleg a fiatal értelmiségiek kedvelnek leginkább. A századfordulás házairól ismert városrészben található ma a Nobel-díjas irő és költő S.Y. Agnon háza is. Neve Tzedek ad ugyancsak otthont a Suzanne Dellal, tánc- és színház Központnak. Itt bonyolítják le a legtöbb tánc eseményt és fesztivált Izraelben, beleértve a Nyári Tánc Fesztiválokat.

Nahlat Binyamin

A nyüzsgő sétáló és bevásárló utcában keddenként és péntekenként körülbelül 220 művész munkáját állítják ki a művészetek és mesterségek vásárában, melyre mindig nyilvános bizottság választja ki az adott repertoárt. Az üzletközpont határos a Carmel piaccal, mely Izrael legnagyobb nyitott piaca.

Rotschild Boulevard, avagy a Bauhaus álmok sugárútja.

Itt található Tel Aviv legtöbb építészeti gyöngyszeme. Azontúl, hogy egy gazdag, élénk kulturális központ, ez a város első utcája, évtizedek építészeti stílusát öleli fel. A „Házak belülről” program keretében meg lehet nézni néhány történelmi épületet, galériát, kertet.

A Tel Avivi Művészeti Múzeum

Az intézmény időben megelőzte a Izrael államának megalakulását. Az itt található festmények alkotják Izrael legjelentősebb 19. és 20. századi művészeti gyűjteményét. Van Gogh, Dalí, Picasso művei mellett helyet kap a kortárs művészeti időszakos kiállítás, az izraeli és a modern művészeti alkotások is.

Sheinkin Street

Az utca egy életteli kulturális központ, divatszalonokkal, pubokkal, kávézókkal, bárokkal. Emellett a jellegzetes Bauhaus-stílusáról is közkedvelt turista hely.

Tel-Aviv Beach

A 13 kilométer hosszú, aranyhomokos, pálmafás, cápamentes tengerparti strandok közvetlenül a város küszöbén helyezkednek el, és állandóan hemzsegnek a szörfösöktől. De leginkább a Hilton szálloda két exkluzív strandja vált világhírűvé, a Maravi és a Delfinárium strand, melyet a „dobosok strandjának” is gyakran neveznek a péntek esti freestyle táncosok, és zsonglőrök koncertezései miatt.

Gasztronómia

Világklasszis és sokszínű az izraeli konyhaművészet. A falafeltől kezdve a kínai, az olasz, a tengerigyümölcsei,a tradicionális zsidó, az arab, etióp, orosz vagy akár perzsa konyha ínyencei is otthon érezhetik magukat.

A sétálás (Hatayelet)

Ez elengedhetetlen program Tel-Aviv csodálatos tengerparti sétányán, de a természetbarátok kedvéért bicikli utak várják a biciklizni vágyókat (külön bérbicikli standok vannak felállítva) a tenger mentén.

Ayalon Park: környezettudatos újrahasznosításból áram, víz és trágya

A Tel Aviv külvárosában található Ayalon Park egyik sajátossága a tudatos, környezetbarát kialakítása. Izrael egyik legnagyobb szemétlerakó helyére épült tágas ligetben felépült a 75 hektárnyi speciális erőmű, ahol szemtanúi lehetünk, hogyan alakítják át a háztartási- és ipari hulladékot elektromos árammá, vagy öntözésre és mosásra alkalmas tiszta vízre, de még mezőgazdasági trágyát is elő tudnak állítani belőle.

Hayarkon Park

A new yorki Central Park vagy a londoni Covent Garden közel-keleti megfelelője. Képzeljünk el egy óriási zöld területet rengeteg szórakozási lehetőséggel a Yarkon-folyó mentén. Egy romantikus csónakázáshoz vagy egy kellemes piknikre a lehető legmeghittebb környezet ez a pálmafás liget, de a tombolni vágyók igényeit is kielégítve itt rendezik az egyik legnagyobb rock koncertet a nyári csillagos estéken.

ATV/JewBox.hu

You may also like...