Karafiáth Orsolya – Bella Máté: A Macskadémon

Nevetés, könnyek, borzongás: ez a Macskadémon. Műfaja szerint horror vígmusical, és a borzongáson túl: rettenetesen szórakoztató! A valós sztorin alapuló musicalben egy macskadémon szállja meg azt a budai villát, amelybe a főszereplő – Orsi – új élet reményében költözik. A démon mindenkiből igyekszik a legrosszabbat kihozni, hiszen ebből táplálkozik.

Hallottatok már a Macskadémonról? Ugye, még nem… Pedig bármelyik házba beköltözhet, ahol él egy magányos, vagy legalábbis boldogtalan nő. A Macskadémon története nem új keletű, az ókori Tibetig nyúlig, ahol azt tartották, hogyha Macskadémon telepedik egy házba, szerelmes lesz a ház úrnőjébe, és mindent megtesz azért, hogy a szívét birtokolja. Ha kell, bárki és bármi alakját felveheti, pusztít és rombol maga körül. És ha úgy látja, hogy a terve kudarcba fulladna, elpusztítja magát a szerelmét is, és odébbáll, új áldozatot keresni.

A Macskadémon érzékeny a bennünk lakó rosszra, kifürkészi a félelmeket, tobzódik az emberi hibákban. Történetünk Budán, egy négy lakásos társasházban játszódik, itt él Borbála, a jobb napokat látott úrihölgy (ma már zsugori karikatúrája egykori önmagának), Máté bácsi, a reménytelen alkoholista, és András, a szépreményű író, aki manapság már csupán ócska újságcikkek írásával, és depressziója ápolgatásával élteti magát. A negyedik lakás évek óta üresen áll, a rémületes pletykák miatt (aki itt lakott, vagy meghalt, vagy szörnyű betegségekben sorvadozott) senki nem akar beköltözni. Orsi, a kerekded és határozatlan szingli mit sem tud a szóbeszédből, jóhiszeműen beköltözik, kiscicájával, Rigóval együtt. Több se kell a Gonosznak – látja a könnyű prédát, le is csap azonmód. Sűrűsödnek a baljós jelek: hirtelen megőszült hajcsomók a lefolyóban, agresszív svéd barátnő, az egykori Fjordok Szépe rémisztget, mindenki egyre mélyebbre süllyed a saját bajában. A Macskadémon persze így erősödik, míg végül hatalmassá, legyőzhetetlenné tombolja át magát! Hogy legyőzhető-e ennyi rossz?

A darabból kiderül. A sötét (sötét humorú) előadást remek dalok színezik, melyeket a fiatal zeneszerző, Bella Máté komponált. Tudunk-e nevetni, mikor zongoráznak az idegeinken? Tudjuk-e, miért jó a depresszió? Általában mennyi gyulai kolbászt eszünk meg egyszerre? És akinek ez sem elég, daloljon végig egy lakógyűlést, és fogadjon örökbe egy fekete macskát…

Helyszín: Madách Színház Tolnay Szalon

Időpont: Az előadás 2011. február 18-án és 19-én lesz látható.
Jegyár: 2000Ft (megváltható a Madách Színház pénztárában, több helyen online, és a jegyirodákban)

(képek: divany.hu – Kováts Dániel)

You may also like...