Dave Samuels Budapesten

Január 22-én a smooth jazz nagykövete, a többszörös Grammy-díjas Dave Samuels és a Csepregi Gyula vezette Spring Island ad közös koncertet a Budapest Jazz Klubban.

Az első valódi jazz-vibrafon művész Lionel Hampton, majd őt követve Gary Burton munkássága megkérdőjelezhetetlenül a jazz hangszerek közé emelte a vibrafont.

Dave Samuels – aki generációjának egyik legkiemelkedőbb ütőhangszerese – sokoldalú és kreatív játékának köszönhetően az elmúlt évtizedekben olyan nevekkel játszott együtt és rögzített lemezeket, mint Oscar Peterson, Chet Baker, Stan Getz, Pat Metheny és olyan formációkban játszott, mint a kultikus Fantasy Band vagy Spyro Gyra.

 


 
A vibrafonművész játéka hallható továbbá a beszédes nevű, karibi hangulatot kifinomult jazz-zel ötvöző Carribean Jazz Project legsikeresebb, számos Grammy jelöléssel is elismert Afro Bop Allience című lemezén is, csakúgy, mint a ’74-ben alakult Double Image duó lemezein is, melyen a vibrafon-marimba párosban David Friedmennel játszik közösen. Az itthon csak a „smooth jazz királyainak” titulált Spyro Gyra oszlopos tagjaként 1977 és ’94 között több mint húsz felvételt rögzített. A zenekar 12 milliónál is több eladott lemezzel büszkélkedhet. Dave Samuelst a Jazziz és a Modern Drummer magazin is a „Best Vibe Player” címmel jutalmazta.


 
A Spring Island együttes a hazánkban is rendkívül népszerű smooth-jazz stílust képviseli. Dallamvilágukban egyaránt helyet kapnak a modern groove-ok, az izgalmas harmóniák, a latin ritmusok és a lírai szerzemények, az elektronikus és akusztikus hangszerek, az első hallásra is könnyen befogadható zenei témák és az improvizáció is. Magyar zenekarként először sikerült olyan lemezt készíteniük, amelyen Dave Samuels is játszik. Vokalistaként közreműködik Sztankovits Kata. A koncert apropóját a Spring Island zenekar nemrégiben megjelent Get Movin’ című lemeze adja.

kultura.hu

You may also like...