Kétezer éves „menekülő utat” fedeztek fel Jeruzsálemben

Az Izraeli Régészeti Hatóság közleménye szerint a csatorna az esővíz elvezetésére szolgált a második templom mellett. Az alagút magassága helyenként eléri a 3 métert, falait korabeli útburkolólapok borítják. A Templom-hegy nyugati oldala mellett haladó csatorna iránya megegyezik az ókori főútvonaléval, amely kétezer évvel ezelőtt kettészelte Jeruzsálemet.

Kr. u. 70-ben a csatornán keresztül hagyhatták el a várost.

A csatorna a régészek feltételezése szerint menekülési útvonalként is szolgált Jeruzsálem lakói számára Kr.u. 70-ben, amikor a rómaiak bevették a várost. Mint Josephus Flavius A zsidó háború című művében leírja, ahogy a templomot lerombolták, a jeruzsálemiek elrejtőztek a csatornában, majd a déli végén elhagyták a várost.

Az ókori csatornarendszer északi szegmensét 1867-ben fedezte fel Charles Warren brit régész, a délit pedig honfitársai, Frederick Jones Bliss és Archibald Dickey a XIX. század végén. Két éve az ókori alagút déli szakaszát megnyitották a látogatók előtt, a csatorna most feltárt szegmense pedig egy éven belül lesz látogatható.

You may also like...