Széder esti körkép és útmutató

Gyakorlati útmutató olyan zsidóknak, akik először rendeznek szédert otthon. Jelszavunk: minden kezdet könnyű, ha időben elolvassuk a vonatkozó használati utasításokat a Hágádában. Ha mégsem döntenél a családi mellett, alább találsz pár közösségi szédert is!

A „széder” magyarul „rendet” jelent, „hágádá” pedig azt jelenti: „elmondani, elmesélni”.

A széderestén, a peszách ünnepét köszöntő nap előestéjén, ha mód van rá, a legokosabb, ha egy tiszteletre méltó – bechoved – zsidó családnál vendégeskedünk, ahol mindent készen találunk, az ünnepi forgatókönyvtől, vagyis a Haggadától a bibliai mondat – „mindenki, aki éhes, jöjjön és egyék” – megvalósulásáig. Azok számára akik otthon szeretnének szédert rendezni, íme néhány hasznos útbaigazítás.

Az ünnep beköszöntése előtt, a szépen megterített asztalon, melyen ünnepi gyertyák állnak, elrendezzük a szédertálat. Erre három pászkát (maceszt) teszünk, és rájuk az óramutató haladásának irányában egy keménytojást és egy darab parázson sült, csontos húst, rendszerint csirkenyakat. A kettő közt, lejjebb, reszelt torma vagy fejes saláta legyen, alatta, a tojás alatt van a „kárpász” (egy fej hagyma vagy főtt krumpli) helye. Evvel szemben legyen a chároszet (reszelt dió, alma és körte keveréke egy csepp borral leöntve), lent, a tál alján pedig még egy adag torma. Szokás a tálra üvegtálkában sós vizet is tenni. Mindegyik étel az ünnepnek és történelmi hátterének egy-egy mozzanatát jelképezi.

Mindenkinek négy pohár bort – vagy mustot, esetleg szőlőlevet – kell innia a széderestén. A széder lényegét a Hágádá meséli el: az egyiptomi rabszolgaságból való peszáchi szabadulást, a zsidó törzsek néppé emelkedését. Fontos, hogy a gyerekek is megértsék ezt, hisz a zsidó nevelés lényege: „…beszéld el fiadnak…”.

Megtöltjük az első poharat, mindenki feláll és a széder rendezője, a vendéglátó házigazda elmondja az ünnepi áldást, a kidust. Fontos, hogy mindenki előtt legyen olyan nyelvű Hágádá-fordítás is, amit ért.

Kidus után megisszuk az első pohár bort, majd a házigazda kezet mos, a kárpászból (krumpli vagy hagyma) egy keveset sós vízbe márt, elmondja rá az áldást („Boré pri háádámá”), eszik belőle, és oszt a többieknek is.

Ezután a három pászka közül a középsőt kettétöri, a felét a helyén hagyja, a másik felét pedig eldugja úgy, hogy a kisebb gyerekek ne vegyék észre: ezt hívják áfikomannak; erről később még esik szó.

Ezek után a házigazda felemeli a szédertálat, és hangosan, tagoltan mondja a „há láchmát”: „Íme, a keserűség kenyere, amit őseink ettek Micrajimban… jövő évben szabadok…” Itt megtöltik a második poharat, és a jelenlévők közül a legfiatalabb elmondja a „Má nistáná?-t”, vagyis megkérdezi: „Miben különbözik – má nistana – ez az éjszaka az év többi éjszakájától?”

Az ötödik fiú

A házigazda válaszával („Rabszolgái voltunk Fáraónak”) kezdődik a Hágádá, a peszách történetének elbeszélése, az est lényege. Van, ahol a házigazda olvassa fel hangosan, magyarázatokkal, máshol minden résztvevő felolvas egy-egy részt. A négy fiúról szóló hasonlat a zsidó nép különböző csoportjait mutatja be: az egyik a bölcs, a tanult Talmud-tudós, a másik az önző rosszcsont, a „gonosz”, akit csak a saját hasa érdekel, a harmadik az együgyű, balga, akit könnyű „palira venni”, míg a negyedik a „csöndes többség”, amely „még kérdezni sem tud”, a mindenkori tömegtájékoztatás áldozata, az „ajlem-gojlem”. Manapság van egy „ötödik fiú” is, aki egyáltalán nem vesz részt a széderen, mert kirándulni ment Törökországba… Ő is zsidó, neki is mellettünk van a helye.

Aztán fennhangon szólunk az isteni ígéretről, mely megtartott máig, s tovább meséljük a Hágádái elbeszélést a rabszolgaságról, a tíz csapásról, amely után a Fáraó elengedte a népet; a kivonulásról, amelynek útja a szabadsághoz vezetett. Családi hagyományok szerint változó énekbetétek is tarkítják a szöveget, majd megemlítjük a pászkát – a macesyt – és a keserű gyökeret (máror), aztán a dicsóítő ének (hallél) után újra elmondjuk az áldást a második pohár borra, melyet már hátradőlve, mint a szabad emberek, iszunk ki.

Ezután kezet mosunk, áldást mondunk a pászkára, a márorra, majd a „Hilél-féle szendvics” (koréch) következik: pászka reszelt tormával – s végül jön a vacsora.

Mit ér az áfikoman?

Magyarországon az ünnepi vacsora fénypontja a „knédli”, vagyis a maceszgombóc szokott lenni; mások halachikus szempontok miatt eltekintenek ettől.

Közben az egyik gyerek megtalálja és elcseni az áfikomant, a korábban eldugott, kendőbe takart pászkadarabot, és addig nem adja vissza, míg ígéretet nem kap valami ajándékra – márpedig az afikoman nélkül nem lehet a szédert befejezni. A gyereknek tett ígéretet be kell tartani: nem úgy van ez, mint a felnőtteknél…

Vacsora után megtöltjük a harmadik poharat borral, elfogyasztjuk az afikomant, és elmondjuk az asztali áldást („bencsolunk”). Megisszuk a harmadik pohár bort, majd kinyitjuk az ajtót – jelezve, hogy az Őrizet Éjszakáján nem félünk semmitől és senkitől –, és elmondjuk az Öntsd haragodat… kezdetű imát.

Ekkor megtöltjük a negyedik pohár bort, valamint egy külön poharat (serleget) Illés próféta tiszteletére. Befejezzük a Hágádát, s a végén elmondjuk: „lesáná hábáá b’Jerusalajim” – „jövőre Jeruzsálemban” – és kiisszuk a negyedik pohár bort. Utána még néhány ének következik: a Chád gádjá, a Ki tudja, mi az egy? és hasonlók. 

Naftali Krausz

I. Széder Esti Vacsora a Páva utcai zsinagógában

Idő 2011. április 18. · 18:00 – 23:00
Helyszín Budapest IX. Páva u. 39. Nagy Zsinagóga Női Karzata
Bét Élijáhu – Páva utcai zsinagóga

Legyél a vendégünk hagyományos pészachi vacsoránkra!
Jelentkezés személyesen a zsinagógában vagy pavazsinagoga@gmail.com e-mail címen. A zsinagógában történő átvétellel macesz rendelhető! A részvételi díjért és részletekért keress minket!

Pészach ünnepe a Tikva központban

Idő 2011. április 18., 9:30 – április 26., 21:00
Helyszín Tikva központ Király u. 16. 3. emelet 3

Széder estén való részvételi díjak:
1500 Ft/fő/széder este
1000 Ft/fő diákoknak
500 Ft/fő gyerekeknek

Regisztrálni lehet telefonon vagy e-mailben Vasárnaptól péntekig 9:30-17h-ig
Tel: 06 70 320 4269
E-mail: tikva.hungary@gmail.com

I. és II. Széder este a Frankel zsini

Idő 2011. április 18., 19:30 – április 26., 21:00
Helyszín Frankel zsini, Frankel Leó út 49. Budapest, Hungary

Az első estére már csak pár szabad hely van Részvételi szándékodat a szederest@frankel.hu címen lehet jelezned. A hozzájáruás felnőtteknek 3990, gyermek jegy 1990.

Széder vacsorák a Chabaddal

Idő 2011. április 18. · 20:00 – 23:00
Helyszín Hungária Hotel, Keren Or EMIH Központ, Óbudai zsinagóga
Chabad Zsidó Ifjúsági Szervezet

Legyél a város bármelyik pontján, válaszd a hozzád leginkább illő társaságot és szintet, a mi széder estéinken otthon érezheted magad!

Idén két estén, összesen három helyszínen várunk szeretettel mindenkit Széder estjeinkre, ahol a résztvevők bőséges vacsora és az előírt négy pohár bor mellett ünnepelhetnek.

2. széder este KISGYEREKES CSALÁDOK számára a Scheiberben

Időpont: 2011. április 19. kedd este 17:00 – 19:00 (ez a második széder este!)
Helyszín: Scheiber Sándor Iskola aulája (XIV. Laky Adolf utca 38-40)

– Hogy miben különbözik ez a széder este a többi széder estétől?
– Abban, hogy rövidebb, mozgalmasabb, eseménydúsabb és szórakoztatóbb lesz!

Részvételi díj felnőtteknek: 3500 Ft. Gyerekeknek: 1500 Ft
Támogatás indoklással igényelhető.
A jegyeket a Frankel Zsinagóga (II. Frankel Leó u. 49. 11-es kapucsengő, I. emelet Micve Klub) irodájában lehet megvenni március 28 és április 12 között, hétfőtől csütörtökig 8 – 13 óra között.
Részvételi szándékotokat kérjük mihamarabb jelezzétek e-mailben is az info@hillel.hu címen, hogy tudjuk hány felnőttre és gyerekre számítsunk (a helyek száma korlátozott).
Szervezők: Frankel Zsinagóga és Hillel Alapítvány

Széder este Komáromban

Idő 2011. április 19. · 18:00 – 20:30
Helyszín MENHÁZ – Jewish Cultural and Community Centre Komarno

A Komáromi Zsidó Hitközség az idén is a hagyományoknak megfelelően emlékezik meg az egyiptomi kivonulásról. Ünnepeljen velünk Ön is a második Széderen, 2011. április 19-én, kedden 18:00-tól a Menház Wallenstein Zoltán termében.

A szédert Vasadi Péter, a budapesti Lauder Iskola judaisztika tanára vezeti.

A kóser vacsora kedvezményes ára 2 EUR. Jelentkezni 2011. április 14-ig lehet a KZSH titkárságán a kile@menhaz.sk címen vagy a 7731224-es telefonszámon.

Mindenkit szeretettel várunk!

You may also like...