Egy filmrendező állítja, megtalálta a Jézus keresztre feszítésekor használt szögeket

Simcha Jacobovici dokumentumfilm-rendező állítása szerint megtalálták a Jézus keresztre feszítésekor használt szögeket, a legtöbb szakértő azonban kétségbe vonja feltevését. Az izraeli születésű kanadai rendező The Nails of the Cross (A kereszt szögei) című legújabb dokumentumfilmjében eleveníti fel hároméves kutatásának történetét.

A film kiindulási pontja egy 1990-ben talált ősi sír, amelyről sokan úgy tartják, Kaifás zsidó főpapnak, Jézus elítélőjének nyughelye. A sírban két vasszöget találtak, melyeket Jacobovici érvelése szerint – történelmi, szövegelemzési és régészeti alapon – valószínűleg keresztre feszítéskor használtak. Mivel pedig Kaifást egyedül Jézus keresztre feszítésével hozzák összefüggésbe – folytatja a rendező -, feltehető, hogy ezeket a szögeket Jézus kivégzésénél használták.

A film szerint a szögek a sír felfedezése után eltűntek, és csak húsz évvel később bukkantak fel ismét egy tel-avivi laboratóriumban. A dokumentumfilm már megjelenése előtt nagy vitákat váltott ki Izraelben és a szakmabeliek körében. A legtöbben elvetik Jacobovici állítását, egyesek egyenesen szenzációhajhásznak nevezik a rendezőt.

Az izraeli örökségvédelmi hatóság, amely a Kaifás sírjának tartott temetkezési hely feltárását is végezte, reakciójában hangsúlyozta: mindeddig nem bizonyították kétséget kizáróan, hogy a megtalált sír Kaifásé. Mint hozzáteszik, szögeket pedig rendszeresen találnak sírokban. „Nincs kétség afelől, hogy a tehetséges rendező, Simcha Jacobovici érdekes filmet készített, amelynek középpontban egy valódi régészeti lelet áll, ugyanakkor a filmben előadott interpretációnak nincs alapja a régészeti eredmények és a kutatások fényében” – fogalmaznak.

Simcha Jacobovici The Lost Tomb of Jesus (Jézus elveszett sírja) című 2007-es dokumentumfilmjét is számos szakértő bírálta, köztük Vermes Géza magyar születésű brit vallástörténész, a világ egyik legelismertebb Jézus-kutatója is.

MTI

You may also like...