Jön a Magyar Gólem!

Weiner Sennyey Tibor új könyve a Hochroth Budapest Kiadónál jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre. Az elbeszélés 1920-ban játszódik és ott kezdődik, hogy Müller István szegedi mérnököt és két barátját elrabolják a budapesti Britannia szállóból.

Három nappal elrablásuk után előkerülnek, de Müller a kínzásokba belehalt. Az elbeszélés főhőse Balassa Ármin, szegedi ügyvéd, író, újságszerkesztő a gyilkosság napvilágra kerülésekor Löw Lipóttal a városligeti Fortuna moziban nézi a Gólem című német expresszionista filmet. A hír hallatára a helyszínre siet és kezdetét veszi a reménytelen nyomozás. Már ekkor lehetett sejteni, hogy ki volt az elkövető, de azt még nem, hogy a gyilkosság oka mi volt valójában. Néhány nappal később erre is fény derül. Müller holttestét a szegedi főrabbihoz szállítják, Löw Immánuelhez, akit rögtön két holland újságíró keres meg. A rabbi nyilatkozatát meghamisítják és feljelentés értékű cikket közölnek az egyik nemzeti lapban. Löw rabbit letartóztatják, hazaárulás és felségsértés vádjával, végül tizenhárom hónapra házi őrizetbe kerül. Főhősünk, Balassa Ármin közben megpróbálja a valódi gyilkosokat megtalálni.

A könyv bemutatójára Szegeden a Grand Caféban 2013 június 8-án és Budapesten a Zsivágó kávéházban 2013 június 9-én este hétkor kerül sor. 

 

Forrás: kulturpart.hu 

 

You may also like...