Jön a legmenőbb zsidó popzenész

Szombaton a Budapest Music Centerben ad koncertet Ivri Lider, aki több mint egymillió eladott lemezével, állandó teltházas koncertjeivel ma Izrael legnépszerűbb zenésze.
A Zsidó Fesztivál keretében rendezett koncertről szóló sajtóanyag fura életfát fest a rajongótáborról: „Lider rajongói különböző korosztályokból kerülnek ki – tinédzserek, katonák, fiatal párok és a hatvanon túliak”. (A katona mint külön életkoti kategória nyilván azért került bele így az ismertetőbe, mert Izraelben a 18 éves fiúk 3 évre, lányok 21 hónapra vonulnak be.)

Ivri Lider dalai a rádiók leggyakrabban játszott zenéi közé tartoznak a zsidó államban. Kritikusai szerint dalszövegein keresztül, életre kelti Izrael új generációjának gondolatvilágát, napi eseményeit.
Az énekes jelképezi sokak számára az “újfajta izraelit” – nem az a macsó, aki katonai sikereire büszke, hanem a maga képességeiben biztos, nyugodt, kiegyensúlyozott, magára adó férfiét, aki szereti a hazáját, de senki ne mondja meg neki, hogy miként szeresse.
Lider sosem tagadta, de egy 2002-es interjúban nyíltan is felvállalta homoszexualitását.
 
 
Forrás: HVG 

You may also like...