Tűvarázs: zsinagógák gobelinben

Ezzel a címmel nyílt tárlat negyven zsinagógát és zsidó jelképeket ábrázoló gobelinnel Zalaegerszegen, a kertvárosi művelődési központban. Siklósiné B. Judit 2004 óta ábrázolja falikárpitokon a zsinagógákat. Nem használ előnyomott képeket, inkább fényképek, felnagyított képeslapok alapján veti papírra a skicceket, vázlatokat. A képek alapján számítja ki, hogy hány öltés szükséges például az oszlopok elkészítéséhez. A vásznakon megjelenő kép folyamatosan változik, az alkotás közben, az árnyékoktól függően választja ki a színeket – mondta el Siklósiné B. Judit az MTI-nek.

A rajzaihoz képest gyakran „elcsúszik” a kép, az elkészült gobelin más látványt nyújt, mint a vázlat, ezért a kiállításon bemutat néhány félkész kárpitot, amelyeken jól látszik, hogy miként változik a kirajzolt kép – mondta.

A tárlaton látható az eddig elkészült legnagyobb méretű (1,3 x 1,6 méteres) munkájának kicsinyített változata is. A jelképeket – a menorát (hétágú gyertyatartó), a kőtáblát és a tóratekercset – ábrázoló gobelin varrása 1700 órát vett igénybe, a kép csaknem 250 ezer öltéssel, azaz félmillió tűfogással készült el – idézte fel Siklósiné B. Judit. 

Munkáival azt is szeretné megmutatni, hogy milyen építészeti értékek váltak a tűz martalékává. A már elpusztult, lerombolt zsinagógákról szürke, fekete tónusú falikárpitokat készített.

 

Forrás: index.hu 

You may also like...