Bíró Eszter egyik legizgalmasabb koncertje

Bíró Eszter március 28-i koncertjén mindent megmutat abból, amiből előadó-művészete táplálkozott az elmúlt években, sőt, régi dalai mellett ezen az estén újak is helyet kapnak. Az énekesnő a Művészetek Palotájában újra zongorához ül, vendégeként pedig Keresztes Tamás színművész is színpadra lép.

 Bíró Eszter azon magyar előadóművészek egyike, aki könnyedén képes többféle műfajban is alkotni. Egyszerre díva, énekesnő, színész, játszott filmekben, musicalekben. Tinédzserként egyből a csúcson debütált, 16 évesen a Miss Saigon címszereplőjeként ismerhette meg az egész ország. Első lemeze 2006-ban jelent meg, azóta több albumot is kiadott, melyeken sajátosan elegyíti a könnyűzenét, a világzenét, a dzsesszt és a népzenét.

Bíró Eszter immár húszéves pályafutása színházi főszereppel indult, majd egyből felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, az első év elvégzése után azonban az Egyesült Államokba ment tanulni. New Yorkban Mária Magdolnát játszhatta a Jézus Krisztus Szupersztárban, mégis hazatért. Musicalekben játszott, a Csoda Krakkóban című film női főszereplője volt, 2002-től 2008-ig pedig a Budapest Klezmer Band énekesnője.

Ezter című szólóalbumán a világ különböző pontjairól összegyűjtött zsidó folklór dallamait dogozta fel mai hangszerelésben, Mikor lesz már nyár? című lemezén pedig magyar költők – Radnóti Miklós, Nagy László, Kányádi Sándor és Varró Dániel – megzenésített versei is megszólaltak. 2013-ban jelent meg Állati Zenés ABC című könyve és lemeze, amely 2014-ben „Az év gyermeklemeze” lett és Fonogram Magyar Zenei Díjat kapott. A Gundel Művészeti-, eMeRTon-díjas énekesnő 2013 nyarán New Yorkban és Washingtonban aratott zajos sikert saját zenekara turnéján, ahol vendége a Grammy-díjas Frank London volt.

Március 28-i akusztikus koncertjén újra zongorához ül, feleleveníti a korábbi lemezek egy-egy dalát, de lesznek friss, ezen az estén először megszólaló szerzemények, illetve egy kifejezetten erre az alkalomra készülő feldolgozásdal is. A vonósokat Szirtes Edina Mókus vezeti, a hangszerelésben Födő Sándor „Fodo” segíti Eszter munkáját. „Ezen a koncerten azt szeretném megmutatni, hogy mostanában milyen dolgok foglalkoztatnak, hogyan boldogulok az élet szövevényes rendszerében, így a gondolatmenetem köré épülnek majd a dalok.” – mondta Bíró Eszter a koncertről 

 

Forrás: kultura.hu 

You may also like...