Judafest – Vircsaft fesztivál

Áll a bál! 2008. június 29-én vasárnap a JDC Magyarország, a Judafest rendezvénysorozat első állomásaként Vircsaft néven egész napos utcafesztivált rendez. A hajdani zsidó negyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy utcában vásári hangulattal, gyerek programokkal, koncertekkel várjuk az érdeklődőket 10-10-ig.

 

A Magyarországon egyedülálló rendezvény színesen és vidáman mutatja be a mindennapi zsidó életet a látogatóknak. A Vircsaft fesztivál, ismertet, szórakoztat, játékosan oktat, és ezzel közelebb hozza Budapest és ezen belül a hetedik kerület zsidó és nem zsidó lakosait egymáshoz. A Judafest sorozat pozitív, nyitott, a lehetséges harmonikus együttélést mutatja be és nem a múlt eseményein, történésein rágódik újra meg újra. Reményeink szerint a változatos program minél több fővárosi lakost és turistát vonz majd.

Programok

A délelőtti óráktól egészen késő estig várjuk programjainkkal a látogatókat.

A Kazinczy utca Dob és Wesselényi utca közötti szakaszt a forgalomtól elzárjuk.

A lezárt utcaszakaszon a zsidósághoz kapcsolódó kirakodóvásárt szervezünk. Lesz flódni, Hámán táska, zsidó tojás, judaika, ékszerek, Holt tengeri-kozmetikumok, kóser borok és pálinkák, könyvek, valamint zsidó képző és iparművészek alkotásai is.

A gyerekszínpadon és környékén ismereterjesztő és szórakoztató játékokkal, színdarabokkal, vetélkedőkkel, zenével és tánccal várjuk a gyerekeket és szüleiket. Fellép többek között az Alma együttes, Ricsi bohóc, Micimackó és malacka.

Míg napközben a gyerekek és családok kedvére teszünk, az este a zene kedvelőié.

Természetesen nem maradhat ki a programból a hóra. A tánctanítással egybekötött táncházat a Chagiga tánciskola szervezi, és, hogy ne maradjunk Klezmer nélkül, a talpalávalót a David Klezmert kvintett szolgáltatja.

5 óra magasságában a Shkayach launge zenekart hallhatjuk, akik a zsidó tradicionális jiddis és ladinó dallamokat ötvözik a modern zenei alapokkal.

A zenekar tagjai: Lamm Dávid, Varga András, Heilig Tamás, Czibere József, Ülkei Dávid, Polnauer Flóra

6 órakor Bolba Tamás és zenekara utaztat minket körbe a zsidó zene világában. Amerika, Izrael, Európa, Magyarország tipikus zsidó zenéit, kicsit másképp szólalnak meg.

20:30 Anonym All stars

Az Anonym All Stars csapatát fél évvel ezelőtt hívta életre Bársony Bálint, a Back II Black tehetséges szaxofonosa és Bolyki Balázs, a világhírű a capella négyes, a Bolyki Brothers konratenorja. Céljuk, hogy igényes, szórakoztató, nagyobb tömegeket is megmozgató zenét vigyenek a színpadra.

Mivel ennyi különböző háttérrel rendelkező művész által létrehozott produkció számára szinte lehetetlen tökéletesen találó nevet adni, így lett a csapat neve „Anonym All Stars”: „All Stars”, hisz valamennyi résztvevője a hazai zenei élet legjobbjai közül való; „Anonym”, hisz ezen fellépések alkalmával a hírnév nem számít, a kezdeményezés lényege csak a magas színvonalú élőzene.

Az Anonym All Stars – akkor még másik néven – a két művész szervezésében először a Madách színházban állt színpadra 2007 novemberében az EFFEI-n, mely a „reklámkampányok Oscar-díjátadó gálája”. Ekkor a szervezők mellett olyan fiatal közkedvelt tehetségek kápráztatták el a közönséget, mint Mohamed Fatima, Nagy László vagy Herrer Sári.

Idén tavasszal bomba sikerrel szerepelt az ensamble a Symbol Budapestben is. Bebével, Caramellel és Emilióval az oldalukon egy felejthetetlen élményben részesítették a közönséget.

Az Anonym All Stars repertoir-ja igen széles – a jazz standerd-ektől Elvis Presley-ig, napjaink soul-slágereitől a klasszikus gospelekig. A 15 különféle együttesből / formációból érkező, különböző háttérrel rendelkező művész egymásnak is páratlan inspirációt adva, minden alkalommal egy különös, egyedülálló produkciót nyújt.

A júniusi Judafest fesztiválon az Anonym All Stars a következő felállásban szerepelne:

Bársony Bálint szaxofon,
Bolyki Balázs ének,
Mohamed Fatima ének,
Nagy László gitár, ének,
Juhász „Jack” Attila zongora,
Abebe Dániel „Bebe” ének,
Veres Mónika „Nika” ének,
Havas Lajos „Chico” harsona, ének,
Lázár István trombita, ének,
Tóth Balázs szaxofon, klarinét,
Temesi Berci basszusgitár,
Takáts Márton ütőhangszerek,
Tiba Sándor dob,

Emilio

Gáspár Laci

A színpadok részletes programja a www.judafest.org weboldalon folyamatosa frissül!

A szervező
Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) 1991-ben jött létre, a Jewish Joint Distribution Committee (JDC) (www.jdc.org) magyarországi szervezeteként azzal a céllal, hogy hozzájáruljunk a zsidó identitás kialakításához és megtartásához; ezt a célt közvetlen és közvetett úton szolgáljuk.

Az Alapítvány 1998-óta kiemelten közhasznú szervezet, tevékenysége szerteágazó, a szociális szféra minden területére kiterjedő.

Az Alapítvány kuratóriuma különböző szakmákat képviselő elismert emberekből áll, akik aktívan részt vettek a szervezet működési elveinek és stratégiájának kialakításában.

Hatékony programjaink révén a figyelem és a gondoskodás ma már kiterjed valamennyi korosztályra, illetve sajátos csoportra, különböző hátrányokkal élő emberekre.

A munkánk nyitott, átlátható, természetes társadalmi közegben folyik, több szakmai szervezettel együttműködünk. Szolgáltatásainkkal elsősorban a nehéz helyzetben élő zsidó embereket támogatjuk. Szervezetünk politikamentes.

You may also like...