Zsidó Kultúra Napja – Tiszafüred

Újra megrendezésre kerül az immáron hagyományossá vált tiszafüredi családi fesztivál! Augusztus 28-án tehát irány a Kovács Pál Művelődési Központ!

Időpont: 2011. augusztus 28. 16:00
Hely: Kovács Pál Művelődési Központ, 5350 Tiszafüred, Örvényi út 6.

Program
– 16:00 Megnyitó beszédet mond Pintér Erika Tiszafüred város polgármestere
– Zsidó családi szokások Verő Tamás rabbi előadása
– Tiszafüredi zsidó családok a nagyvilágban című fotókiállítás megnyitója

17:00 Klezmer kabaré, melyhez a zenei világot a Sabbathsong együttes, a zsidó humort pedig –a villámtréfák mellett- Raj Tamás, Ungár Richárd, Vadnai László írásainak színpadi átirata szolgáltatja.

Közreműködnek: Szabó Endre, Tarján Péter színművészek
Összeállította Garai Róbert és Masa Tamás
Zenei szerkesztő: Masa Tamás
Jegyár: 1000 Ft/fő
Szervező: Tiszafüredi Menóra Alapítvány
 
Információ: +36(59)511-232 +36(30)3266155
Kiemelt támogató: Tiszafüred Város Önkormányzata
A program ideje alatt: könyvvásár a Múlt és Jövő Kiadó könyveiből

Linkajánló:
http://www.sabbathsong.hu/koncert
http://www.zsidonyarifesztival.hu/nyitooldal.html
http://www.timena.hu/
 
Jegyek megvásárolhatóak, vagy elővételben megrendelhetőek a Kovács Pál Művelődési Központban
 
GARAI RÓBERT
Pályáját az Állami Déryné Színházban kezdte, majd a Kecskeméti Katona József Színház tagja lett. 1970-be került a Békés Megyei Jókai Színházhoz, ezt követően a Pécsi Nemzeti Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri Kisfaludy Színház, 1982-től pedig a Népszínház tagjaként működött. 1992-től, mint „szabadúszó” járja a világot.
Több irodalmi kiadvány fűződik nevéhez, mint a Radnóti Miklós 100. vagy az Izrael Állam 60. születésnapjára készített CD-k, illetve a Sófár internetes újság részére összeállított hanganyag, valamint hangoskönyv, Moldova György írásából. Láthattuk őt többek között, Zeev Jabotinsky: Dávid király jó utóda, vagy a Nyári Zsidó Fesztiválon nagy sikerrel előadott Salamon király szerelme és bölcsessége című alkotásokban, illetve az Énekek Éneke (Kohelet) előadásban a Spinoza ház vendégeként.
 „…mindig komolyan veszi a pályát. Minőségi munkát végez. Így érzi jól magát, s ezt partnereitől is elvárja. Szeret színész lenni. Mert ez a hivatása. Ilyen értelemben elhivatott színész. Külsejét tekintve akár francia filmek sztárja is lehetne. De nem az. Magyar színész csupán. Egy azok közül, akik „Thália szekerén” járják az országot.”

SABBATHSONG KLEZMER BAND

Az együttes 1998-ban alakult, első nyilvános fellépésük a Zsidó Nyári Fesztiválon volt, melynek azóta is rendszeres fellépői.
Főszereplői Magyar-Izraeli Kulturális Napoknak az ország különböző városaiban, Holocaust megemlékezéseknek, antiszemitizmus és rasszizmus elleni fesztiváloknak, klezmer és irodalom rendezvényeknek, valamint számos film és színházi produkcióknak, esküvőknek, kiállítás megnyitó ünnepségeknek Szlogenjük: „Több, mint klezmer”. Mivel a kelet-európai klezmer, a mizrachi, jiddis és izraeli tradicionális ill. modern dalok és táncok, magas szintű interpretálásán túl, visszavezetnek bennünket, e zsidó dallamok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához.
Hét évvel ezelőtt mutatták be „Yoshke” című jiddis színházi produkciójukat, mely a mai est előfutárának is tekinthető, sőt ez az előadás adott inspirációt Kállai István dramaturgnak, akinek ötlete nyomán készítette el az együttes, a bibliai Eszter könyvéből készült új musicalét, „A Láthatatlan Kéz” címmel. Az előadást a 2006-os Zsidó Nyári Fesztivál első napján mutatták be nagy sikerrel. Két évre rá, már egy egész Big-Band együttessé alakulva- Tabányi Mihály „harmonikakirály” vendégszereplésével- ünnepelték fennállásuk tizedik évét, mely előadást a Fesztivál közönsége is fergeteges tapssal hálálta.
Első lemezüket 2000-ben Raj Tamás főrabbi úr jelentette meg, (azóta 5 CD és 5 DVD is megjelent) akinek könyvét is felhasználják a tiszafüredii programjuk összeállításában.

Masa Tamás – ének, trombita, furulya; Masa Anita – ének; Csányi Sándor – harmonika; Szabó Bálint – klarinét; Bódi Mónika – hegedű; Szentkirályi György – buzuki, gitár; Ábrahám Jazzmer János- pozan; Langer Zoltán- nagybőgő; Andrasics Szabolcs-dob

You may also like...