Magyarok találkozója Cfáton

Nagyszabású találkozónak ad helyet október 16-án a cfáti magyar múzeum az immár hagyományos Herzl-nap keretében. A Galilea legmagasabban fekvő izraeli városában megrendezendő színes, egésznapos program célja az országban élő magyarok kapcsolatainak erősítése.
Állásbörze, magyaros ételek és Magyarországról érkező művészek előadása várja csütörtökön a zsidó misztika, a kabbala fővárosaként számon tartott Cfáton azt a mintegy tízezer embert, akik Magyarországról vándoroltak ki Izraelbe.

A Pesten született Herzl Tivadar cionista író, politikus emlékére szervezett napon Csákányi Eszter színművész szórakoztatja a résztvevőket, akiket Szentgyörgyi Zoltán nagykövet is köszönt majd. A magyar zenét Deutsch Olivér zongorista és Ádám Eszter énekesnő közvetíti a közönségnek, de felnőtteknek szóló bábelőadás is lesz.

A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumában a gyerekeket játszóház várja magyar mesékkel és zenével, a felnőttek pedig városok szerint ültetve ismerkedhetnek egymással annak érdekében, hogy a jövőben szorosabb kapcsolatot tarthassanak egymással vagy adott esetben segíthessenek egymásnak, illetve az új bevándorlóknak.

A mintegy tízezerfősre becsült magyar bevándorlók találkozóját az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Balassi Intézet támogatja.Az 1860-ban született és a zsidó állam megálmodójaként számon tartott Herzl Tivadarra évek óta a négy szent város egyikeként ismert Cfáton emlékeznek. A 800 méter magasan fekvő városban 1986-ban alapított múzeumban a magyarajkú zsidóság múltja és kultúrája elevenedik meg több ezer dokumentum – könyv, fénykép, kézzel írt napló, hangfelvétel, dísz- és kegytárgy – segítségével.

Forrás: MTI

You may also like...