Filmzenegyárosok 4. – Michael Nyman

Michael Nyman 1944-ben Londonban született szekuláris zsidó munkás családban és még csak a húszas éveiben járt, amikor a Királyi Zeneakadémián folytatott tanulmányai után átmenetileg hátat fordított a zeneszerzésnek. Ezután a klasszikusok tanulmányozásával, zeneelméleti művek írásával és romániai népzenegyűjtéssel foglalatoskodott.

(1968-ban a zeneelméletben ő használta elsőként a „minimalizmus” fogalmát.) A hetvenes években a Londoni Nemzeti Színház zeneszerzője lett, melynek zenésztársulata egy Goldoni-bemutató sikere után – klasszikus művek modern adaptálására szövetkezve – együtt maradt. Így alakult meg 1976-ban a Michael Nyman Band.

Nehéz olyan hangszercsoportot vagy zenei formát találni, amelyre Nyman ne írt volna műveket. A kortárs minimalista zene, az opera, a pop- és az etnikus zene egyaránt forrásául szolgált, így művészete – Alexander Balanescuéhoz vagy Philip Glasséhoz hasonlóan – messze túlmutat a merev műfaji határokon. Ami bizonyos: legnagyobb sikereit Jane Campion (Zongoralecke) és Peter Greenaway filmjeinek (például: Prospero könyvei, A rajzoló szerződése, Számokba fojtva, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője) a zenéivel érte el. Így természetes, hogy jó párat ezekből is műsorára tűz a Művészetek Palotájában.



Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem október 21. Kedd 19:30

Michael Nyman – zongora, Gabrielle Lester – hegedű, Catherine Thompson – hegedű, Catherine Musker – brácsa, Tony Hinnigan – cselló, Martin Elliott – basszusgitár, David Roach – szoprán- és altszaxofon, Simon Haram -szoprán- és altszaxofon, Steve Sidwell – trombita, szárnykürt, Dave Lee – franciakürt, Nigel Barr – basszusharsona, Ralph Harrison – hangmérnök, John Greenough – hangmérnök

Jegyárak: 1500.- 3100.- 4500.- 5600.- Ft

Port.hu

 

You may also like...