Natalie Portman a 12. Izraeli Filmhéten

Izraeli Nagykövetség október 30-november 5-ig rendezi meg az idei Izraeli Filmhetet, melynek vendége lesz Natalie Portman is. A minden eddiginél több fesztiváldíjjal és számos rangos elismeréssel büszkélkedő izraeli filmgyártás tizenhárom kiemelkedő alkotáson keresztül mutatkozik be a tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Filmhéten, melynek ez alkalommal, Budapesten az Odeon-Lloyd Mozi ad otthont egy héten át.
A változatos programban izgalmas krimi, romantikus film, vígjáték ugyanúgy szerepel, mint a másságot és a politikai ellentéteket boncolgató dráma.

A filmhét keretében először láthatja magyar közönség az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazott Oscar-díjra is jelölt Beaufort című alkotást, amely az izraeli-libanoni konfliktust dolgozza fel egy maroknyi katona önfeláldozásán keresztül. A filmhét másik nagy meglepetése A zenekar látogatása (The Band’s Visit) című, a Cannes-i Filmfesztiválon többszörösen is elismert mű, amely szintén újdonság lesz a hazai nézőknek. Szerepel még a filmhét programjában a Sundance Fesztiválon díjazott Az örült föld (Sweet Mud), illetve a hazánkban is elismert Amos Gitai Szabad Övezet (Free Zone) című filmje Natalie Portman és Carmen Maura főszereplésével. Szintén látható lesz Etgar Keret, Izrael talán legnépszerűbb kortárs írójának Medúzák című filmje is. Nagy érdeklődésre tart számot Eytan Fox Buborék (Bubble) című alkotása, amely a közel-keleti konfliktus közepén Tel-Aviv fiataljainak mindennapjait mutatja be.

Az egy hétig tartó filmes kavalkádban, az izraeli filmipar legújabb darabjai mellett délutánonként, az ország fennállásának 60. évfordulója előtt tisztelegve, Izrael történelmének egy-egy izgalmas periódusáról szóló alkotásokat mutatunk be a moziban. Köztük lesz többek között Efraim Kishon világhírű Szallah Sabati című filmje, a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Élj és Boldogulj, illetve  a szatirikus A világ végén balra!

You may also like...