Kroke hangjai ma

Kroke Krakkó egykori jiddis neve. Valamikor a város Európa egyik legmasszívabb zsidó közösségének otthona volt, ma hét zsinagógája közül csak egy helyen van állandóan ima. A Kazimiercz, az egykori zsidónegyed ezzel szemben az egyik legfőbb látványosság. Kroke a neve ugyanakkor annak a lengyel kortárs klezmer zenekarnak is, amely a legjobban tudta újraértelmezni a klezmer világának az elhalás homolyából visszaráncigált darabjait.

A zenekar több, mint tizenhat éves múltra tekint vissza, alapítótagjai Jerzy Bawoł, Tomasz Lato és Tomasz Kukurba, akik a Lengyel Zeneakadémián találtak egymásra. Egy évvel később már Steven Spielberg hallgatta őket Jeruzsálemben. Filozófiájuk szerint a tradicionális elemekre építve és annak esszenciáját meghagyva kell modernizálni a mai fülek számára előadott dalokat, hiszen az a tény, hogy mai klezmert játszik valaki bizonyítéka annak, hogy a zsidóság régi ereje nem tört meg.

Eddig nyolc lemezük jelent meg, melyek során kísérleteztek jazzes elemekkel, chill outtal, elektronikával, keleti hangzással és sok egyébbel:

Seventh Trip [ 2007 ]
Quartet – Live At Home [ 2004 ]
Ten Pieces To Save The World [ 2003 ]
The Sounds Of The Vanishing World [ 1999 ]
Time [ CD – Single ]
Live At The Pit [ 1998 ]
Eden [ 1997 ]
Trio [ 1996 ]

 

You may also like...