Csütörtökön izraeli film az Urániában

Chaverim! Most csütörtökön a Sallah Shabati című izraeli klasszikust vetítik az URÁNIA Filmszínházban! Ez a darab Efraim Kishon egyik legjobb alkotása, és ő, a Magyarországból elszármazott világhírű rendező pedig az izraeli klasszikus filmgyártás egyik (méltán) legnevesebb alkotója. A film főszerepében Haim Topol, aki azokban az időkben tíz évvel volt fiatalabb, mint a Hegedűs a háztetőn forgatása során, Tevje szerepében. Egyébiránt ebben a filmben kiemelkedő alakítása volt, mely a hozzáértők szerint az egyik legjobb volt filmes pályája során.

A film a Varázsszőnyeg akció időszakát eleveníti fel, mikor jemeni bevándorlók tízezrei érkeztek az Ígérte Földjére egy szebb, és mindenképpen könnyebb élet reményében. Sallah Shabati és családja nem látott még csapból folyó vizet, cipész, aki még cipőt sem látott életében, igazi mizrahi módjára a nőket dolgoztatja, nem tud szavazni és egész nap ostáblázik. Legjobban egy házat akar, amit nem is olyan egyszerű megszerezni a fiatal, lendületesen fejlődő de az álmokból igen gyorsan kijózanító világban.
Sallahnak nincs más lehetősége, mint egyszerű szívére és furfangos agyára támaszkodva bebizonyítani, képes megszerezni álmai lakását.

Egyszerre bájos és nagyonis szarkasztikus alkotás, mely könyörtelenül dob bele minket az izraeli konfliktusok mély vizébe, és talán egy kicsit magunkra is ráismerhetünk.

Sallah Shabati neve játék a szavakkal. Slicha Sebaiti.. A jelentése: „Bocsánat, hogy jöttem”, bocsánat, hogy élek.

A film egyébként a héber nyelv gyakorlásához is tökéletes, mert egyrészt nagyon kellemesen beszélnek benne, másrészt Sallah nagyon is ízesen használja a jemeni kiejtést. Természetesen az alkotás magyar felírattal kerül bemutatásra.

Vetítés ideje és helye:
2008. október 30. csütörtök
19.00
URÁNIA Nemzeti Filmszínház

Ára: 600 Ft

fekete-fehér izraeli komédia, 110 perc, 1963, feliratos
Rendező: Ephraim Kishon
Szereplők: Topol (Sallah Shabati), Geula Nuni (Habbubah Shabati),
Gila Almagor (Bathsheva Sosialit)

Részlet a moziból:

 

You may also like...