„VILÁGZENEI ÉJSZAKA” zenei és kulturális fesztivál a Múzeumok Éjszakáján

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a tavalyi év hatalmas sikerének köszönhetően idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatban. Az izgalmas és színes programokban az alábbi helyszíneken vehetnek részt az érdeklődők 2010. június 19. szombat este 22:00 órától az éjszakába nyúlóan.
Programunkat „Mindenki havdoló-jával” (szombat búcsúztatás) kezdjük a zsinagóga előtti színpadon Frölich Róbert a dohány utcai zsinagóga főrabbija és Fekete László főkántor közreműködésével.

MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM
A múzeumban (1075 Budapest, Dohány utca 2.) az éjszaka folyamán kézműves foglalkozások, maceszkóstolás és játékos kvízek lesznek korhatár nélkül.Ingyenes tárlatvezetés mellett megtekinthetők „a Zsidóság és a Szőnyeg” elnevezésű időszaki, illetve az állandó kiállítások. Az érdeklődők továbbá betekintést szerezhetnek a szefárd zene világába, valamint A zsidó élet körforgása címen Verő Tamás rabbi tart előadást a zsidó ünnepekről – az előadás után és előtt pedig kérdéseket lehet feltenni. Kérdezzen bátran a rabbitól!

LEVÉLTÁR – GOLDMARK TEREM
A Goldmark teremben (1077 Budapest, Wesselényi utca 7.) a Magyar Zsidó Levéltár programjaival várjuk az érdeklődőket. A levéltár 2011-ben új, a pesti zsidónegyed történetéről szóló állandó kiállítást nyit Itt laktak Fischerék címmel. Ezen az éjszakán bemutatjuk a zsidónegyedről készült makettet, melyben képzeletbeli sétákra invitáljuk a látogatókat. Ennek során felidézzük a negyed zsinagógáinak, zsidó intézményeinek, valamint az egykori lakóknak az emlékét. A makett mellett időszaki – csak a Múzeumok Éjszakáján látható – kiállítás keretében tekinthetők meg a sétákhoz kapcsolódó értékes történeti dokumentumok is. A séták között a Limmud Magyarország és a Magyar Zsidó Levéltár önkéntesei ismeretterjesztő előadásokat tartanak a zsidó kultúra több területéről.

RENDHAGYÓ ÉJSZAKAI SÉTÁK A ZSIDÓNEGYEDBEN
22:30, 23:30, 00:30 órától, a Zachor Alapítvány diák-önkénteseinek vezetésével. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért kérjük, hogy a sétára előre regisztráljon az info@emlekezem.hu email címen. A séták a Goldmark terem elől indulnak. (1077 Budapest, Wesselényi utca 7.)

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA
A zsinagógában, 22:15 és 23:15 órától orgonakoncertekkel, illetve 23:00, 00:00, 01:00 órától a „Dohány utcai zsinagóga rejtett kincsei” címmel tárlatvezetésekkel várjuk a közönséget. (1075 Budapest, Dohány utca 2.)

HERZL TÉR
A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren „Világzenei éjszaka” címmel, 22:30 órától az erre az alkalomra szerveződő Fellegini Multikulti&Bulizenekar ingyenes koncertje hallható.

Ezen az éjszakán a Magyarországon valaha volt legnagyobb és legszínesebb etnozenei felvonulására készülünk. Az egymást kb. 20-25 percenként követő zenei irányzatok felölelik az afrikai dobolás, a flamenco, az örmény, a roma, a balkáni, a kelet-ázsiai (kínai) és a klezmer stílusokat, hogy végezetül elsöprő dinamikájú, világhírű etno-pop slágerekkel ünnepeljük a kivételes zenei találkozást.

Tervezett fellépők:
Ágoston Béla (fúvós hangszerek és brácsa)
Andy Heffner (ének)
Balog Kálmán (cimbalom)
Cseng Jü (ének és guzheng)
Dava Gin (afrikai dobok és ütőhangszerek)
David Yengibarjan (harmonika)
Fellegi Balázs (ének)
Huszár Mihály (harmonika és bőgő)
Ilan Shapir (gitár)
Kardos Dániel (gitár)
Magyar Bori (ének)
Mbaye Ndiaye (afrikai dobok és ének)
Novák Csaba (bőgő)
Polnauer Flóra (ének)
Saïd Tichiti (ének, arab lant és ütőhangszerek)
Szabó Mátyás (ütőhangszerek)
Vámos Veronika (ének)
Vázsonyi János (szaxofon)

Médiatámogató:
Magyar Narancs, Bálint Ház

További információkért, kérjük, látogasson el honlapjainkra:
www.mazsihisz.hu
www.milev.hu
www.zsidomuzeum.hu
www.emlekezem.hu

You may also like...