JUDROM Koncert Zsákai Feri emlékére

Újra koncertezik a JUDROM Együttes. Alapítójukra, Zsákai Ferire emlékezve mutatkoznak be új felállásban, új zongoristával, a közismert és közkedvelt Neumark Zoltánnal kiegészülve. A jótékonysági koncert bevételét egy olyan, részben posztumusz lemez megjelentetésére fordítják, amelyen a JUDROM és Zsákai Feri zenéje hallható majd.

A február 26-i emlékkoncerttel a JUDROM Együttes egy korszakot kíván lezárni és egyben új korszakot is nyitni. Zsákai Feri emlékét őrizve új felállásban újra koncertezni kezdenek és folytatják azt, amit még vele együtt kezdtek el.

Az együttes repertoárján a tradicionális zsidó és cigány dallamok mellett a zenészek tudását megcsillogtatva komolyzenei és jazz dallamok, valamint a jazz improvizatív jellege is színesítik egyben megmutatva azt is, hogy a koncerttermek világa mennyit kapott-lopott a közkedvelt tradicionális dallamokból.

A bő repertoáron a hagyomány és a modern egészséges egyensúlyával éppúgy szerepelnek olyan megszokott dallamok, mint a Pacsirta vagy a Shalom alechem – persze sajátos roma-zsidó zenei csavarokkal -, mint az együttes tagjainak szerzeményei. Az együttes felállása és így hangzásvilága is eltér a megszokottól – tekintsük megszokottnak akár a klezmer zenekarok, akár a cigánybandák hangzásvilágát.

A Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában megtartandó koncertre érkezők a hely szellemének megfelelően összeállított koncertprogramban biztosan nem fognak csalódni. Jegyek az Interticket hálózatában és a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központban (Budapest VII., Síp u. 12.) válthatók.

A Judrom Együttes hazánkban, sőt talán a világon, egyedülálló módon az ország legképzettebb, legnagyobb tapasztalattal rendelkező roma és zsidó zenészeiből jött létre. Tagjai az együttesben folytatott munkájukon kívül nagyobbrészt a komolyzene és a jazz világában alkottak és alkotnak maradandót. Több tagja játszik rendszeresen együtt a világ legelismertebb komolyzenei együtteseivel, vagy annak tagjaival kamarazenél együtt. Az együttes vezetője ifj. Boros Mátyás hegedűművész és Neumark Zoltán zongoraművész mellett a nemzetközi mesterkurzusokat tartó Balogh József klarinétozik, a világ nagy szimfonikus zenekarainak rendszeres vendége, Kuti Sándor cimbalmozik, Fehér Ernő nagybőgőzik és Botos Tibor gitározik.

A Judrom Együttesben ezek a nagyszerű zenészek elsősorban jól akarják érezni magukat, jó hangulatuk pedig hihetetlenül virtuóz játékukat hallgatva a közönségre is azonnal átragad. Céljuk, hogy megmutassák, a szinte mindenki által ismert és kedvelt közép-kelet-európai cigányzene és a klezmer egyáltalán nem áll messze egymástól, sőt szoros rokonságot mutatnak, amit szinte folyamatosan örömzenélés, klasszikus jam session keretében tesznek. Míg manapság szokatlannak tűnik zsidó és roma zenészek együtt zenélése autentikus dallamokat játszva, a Judrom Együttes évszázados hagyományokat folytat. A klezmer zene születése idején a kelet-európai falusi közösségek eseményein nemritkán egymást váltották zsidó és cigánybandák, sokszor egymás dallamaiból, muzsikájából „lopva”, azaz egymásnak átadva dallamokat szórakoztatták a lakodalmak, mulatságok vendégeit.

Időpont: 2009. február 26. 19:30
Hely: Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga

 

You may also like...