A klezmer királya hazánkba érkezik!

„A zenetörténelem élő része” – több mint 50 évvel azután, hogy Giora Feidman először lépett a világ színpadára a klarinétjével, ez a dicséret nem is tűnik túlságosan nagynak. A modern zene legfontosabb interpretálóinak egyikeként az évtizedek során Giora Feidman „jelenséggé” vált. Művész, tehetségkutató-felfedező és világszenzáció: a zene töretlen népszerűségű nagykövete. A művész a klezmer rajongók legnagyobb örömére 2009. június 14-én Budapesten koncertezik. NYEREMÉNYJÁTÉK két jegyért!

2009. június 14. – Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Nehéz szavakba önteni, mit is művel a színpadon a klarinétjével; hogy nevet, zokog, miként nyűgözi le a hallgatóságát, miközben folyamatosan elkápráztatja őket valami újdonsággal. És mégis Giora Feidman arra ügyel, hogy újra és újra, újabbnál újabb módon mutassa be a zenéjét. Sokoldalúsága, a saját, újító jellegű interpretációja a tangót, jazzt, komolyzenét és klezmert illetően remek és nagyszerű egésszé olvad össze. Zenekari koncertsorozatai, rengeteg szólófellépése, valamint különféle filmes, színházi és zenei projektekben történő részvétele mind-mind azt mutatják, hogy Giora Feidman már régóta a legsokoldalúbb zenészek egyike. Kitűnősége a kulturális, vallásos és zenei gyökereiből fakadó jól megkülönböztethető személyes stílusából ered.

Az általa leírt végtelen zenei kört nemzetközi filmprojektek egészítik ki. A kilencvenes évek elején Giora Feidman – Steven Spielberg meghívására – hozzájárul az Oscar-díjat elnyerő „Schindler listája” című film zenéjéhez.  
 
Egyik jelenlegi projektjének címe „Nothing but Music” (Csak zene!), amiben nemzetközi hírű színészek és zenészek költői képek felhasználásával beszélik el és kalandozzák be a világot és a huszadik század történelmét, és amelyben a nagy klarinétos a Zene Szellemét vezényli.  


 
A minden határt legyőző zene elérésének álma Giora Feidman számára már rég valósággá vált. Koncertjei és hangfelvételei, amelyek többek puszta zenei élménynél, egy új párbeszéd közegévé váltak. 2001-ben a Német Szövetségi Köztársaság nagy érdemrendjével tüntették ki. 2005-ben ő kapta a német-lengyel határvárosban Görlitz/Zgorzelecben a nemzetközi „Brückepreis”-t (Híd-díj) a nemzetközi megértést elősegítő hozzájárulásáért. Annak az évnek az augusztusában volt művészi munkásságának egyik csúcspontja, a XX. Világifjúsági Nap Kölnben, amelyen 800.000 főnyi hallgatóság és XVI. Benedek pápa előtt lépett fel. 2006 márciusában ünnepelte Giora a 70. születésnapját és a születésnap alkalmából egy tévés dokumentumfilmet játszottak le.  
 
„Éljen sokáig Giora, a klarinétja és a zenéje! Nemzedékek, kultúrák és osztályok között épít ő hidat és mindezt tökéletes művészi érzékkel teszi!” – írta a remek klarinétosról egyszer Leonard Bernstein. Az ő lelkes véleménye még ma is igaz.

You may also like...