Az elfeledett slágergyárosok

A galutban méltatlanul mellőzött zenekar a Shabak Samech, amely ma Subliminal, a Tikva 6 és a haDag Nahas elődjeként 1992-ben az első Izraelben (és az országon kívül is) fel- és elismert rap banda volt. Ennyit a bevezetőről, csapjunk is bele a zenélésbe…

Mondhatjuk, „banda”, ugyanis ezekben az időkben még nem volt olyan szép hagyománya ennek a könnyű muzsikának Erecben, mint manapság, így ők is a Nagy Tesóktól merítettek mindent. A javnei srácok az első évben még FFM (Floating Fat-Man) néven futottak és csak utána változtatták meg nevüket Shabak Samech-ra ( שבק ס ), ami az izraeli titkosszolgálat, a Shin Bet (Sabak) rosszul ejtett nevére utal. Na igen, zenéjük az idővel szépen változott, és néha olyan érzésünk lehet a régi számoknál, mintha Cypress Hill-t vagy Beastie Boys-t hallgatnánk egy kis Red Hot Chilli Peppers-el. Mindenesetre nagyon üt, még akkor is, ha mostanra egyszer olyan a zenéjük, mint egy száguldó vonat, néha pedig kellemesen lágy.

Kis politika, emberi értékek, cionizmus. Nem olyan játékos, mint a haDag Nahas de másként fájnak az ütemei, mint Subliminal szókimondása. A cirka tizenhat éves fennállásuk alatt öt albummal jöttek ki, legutóbb a Boom Carneval-lal 2008-ban.

You may also like...