Mint az áldás – Romvári Márton kiállításmegnyitója

„Enyém volt a fotel, övé a sámli. A termosztát mellett néhány csepp esővíz hullott a festékes vagy oldószeres üvegbe, a színek kavarogtak, örvénylettek, óvatlanul gabalyodtak egymásba. A víz csobogott, gurgulázott a csőben. Elém tett egy tucat képet, rajtuk foltok, lakkok, árnyalatok, réteget, tónusok, ecsethúzások, maszatok. Kezembe nyomott egy áttetsző, arannyal teli poharat, az illata mint a tölgyé, a baracké, és behúzta az ablakot, mert ekkor már ütemes léptekkel masírozott az eső a párkányon.” (Kramer Tamás)
Megnyitó
2009. november 8. 16:00-17:00

Mint az áldás – Romvári Márton festőművész képeinek válogatása
Bevezetőt mond: Parádi Judit, művészettörténész

2009. december 3-ig tekinthető meg a Bálint Házban.
Minden nap 10-20 óráig, programjainktól függően.
Kérjük, látogatása előtt tájékozódjon! 06 1 311 6669

Romvári Márton 2001-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Több önálló kiállítással büszkélkedhet, például 1997-ben a közönség már láthatta a munkáit a Bálint Művelődési Házban Budapesten, 1999-ben pedig nagyapjával Romvári József díszlettervezővel és édesapjával a szintén képzőművész Romvári Jánossal közösen állított ki a Magyar Nemzeti Galéria Közéleti Klub kiállítótermében. A Bartók 32 Galéria, a Ráday Galéria és az Atrium Hyatt Galéria is helyet adott már műveinek. Emellett számos csoportos kiállításon szerepelt, például az A.P.A.!- ban a közelmúltban rendezett Terülj, terülj asztal! című kiállításon.

Végleges képei sokszoros átfestés eredményei, a kész művek festékrétegek egymást átalakító játéka folyamán nyerik el végső vizuális formájukat. A felismerhető tányérok, ételek helyét azonban lassan absztrakttá szelídülő, árnyékokkal modellált képzeletbeli formák váltották fel, az élénk színek pedig a „pasztellos árnyalatokra” cserélődtek, a felismerhető tárgyakat leegyszerűsödött alakzatok szorították ki.

Romvári Márton legfrissebb munkáiban a fakturális elemek is jelentős szerephez jutottak, az alkotó kollázsokat, fára festett- ragasztott gipsz képeket és objekteket is készít. Vizuális játékai a határtalan kreativitás, a képformálási lehetőségek nagyszerű példái, a festőiség tiszta nyelvén megfogalmazódva.

You may also like...