Fesztivál Hanuka 8 napján: Negyed6, Negyed7

A Hanuka a csodák ünnepe, reméljük ebben az éveben a fény mellett az összefogás ünnepe is lesz. Idén ugyanis az egykori zsidónegyed szinte minden zs+ ellátó, szórakoztató, kulturális és vallási helyszíne egy hatalmas programkavalkádnak ad otthont a Marom és a JDC főszervezésében.

A Marom Egyesület (lásd lejjebb) koordinálásával, a JDC (American Jewish Joint Distribution Committee) támogatásával fesztivált rendezünk Hanuka alkalmán a régi zsidó negyedben, azaz Budapest 6. és 7. kerületében, az itt található szórakozóhelyek, kulturális intézmények, zsinagógák, éttermek részvételével. A 32 helyszín közösen és összehangoltan szervezi ezt a 2009. december 11-19. között nyolc napon keresztül tartó nagyszabású, összművészeti rendezvényt, amely a kulturális töltetén és hozadékain kívül azért is nagy jelentőségű, mert egy városnegyedben ilyen jellegű összefogásra, összetartásra és összhangra eddig még nem volt példa. Célunk egy friss, provokatív, a hagyományokra reflektáló fesztivál létrehozása, ahol sokféle programon keresztül ismerkedhetünk meg a zsidó kultúrával: koncertek, kiállítások, beszélgetések, színházi előadások, gyerekprogramok, gasztro-programok, performanszok és egyéb különlegességek várják a közönséget a Negyed-be, ahol egyébként évek óta, egymástól függetlenül működnek a külföldiek által is kedvelt alternatív szórakozó és kulturális jellegű helyek és üzletek. Különösen fontosnak tartjuk elmondani, hogy a rendezvényhelyszínek nyitottságával és lelkesedésével jön létre ez a fesztivál.

Ez az összefogás egy bizonyos cél érdekében önmagában is egy csoda, ezért különösen illik a Hanuka ünnepéhez (más néven a Fény ünnepe), az egyik legismertebb zsidó ünnephez. A Hanuka a csodák ünnepe, hiszen ilyenkor két csodára emlékeznek a zsidók, egyrészt, hogy egy kis csapat győzelmet aratott a görögök felett, másrészt arra, hogy a csak egy napra elég olajjal nyolc napig égett egy mécses, ezzel időt adva a zsidóknak templomuk felszentelésére. A Hanuka ezért a hit, a várakozás és a bizalom ünnepe is egyben, egyik legfőbb kelléke a nyolcágú gyertyatartó, amelyben mindennap egy újabb gyertyát, egy újabb lángot fogunk gyújtani: minden este 20.30-kor várunk mindenkit erre a programra, a Sirályba (VI. Király u. 50).

„Mindenki csak beszél arról, hogy történelmi zsidó negyed, most mutassuk is meg mi az igazából!” (Schönberger Ádám, a Marom igazgatója)

A fesztivál nem titkolt célja továbbá, hogy ráirányítsuk a figyelmet Pest régi zsidó negyedének jelentőségére, fontosságára. Minden helyszínen kihelyezünk egy könyvet, ahol bemutatjuk az itt élt és a ma is még itt élő embereket, tradícióikat, továbbá hely-, ill. várostörténeti gyűjtési akciót is hirdetünk, várunk további történeteket, történéseket is, amelyek hozzájárulnak a negyed sajátos karakteréhez, titokzatos hangulatához. Ezeket a helyszíneken lehet leadni. Az akciót a fesztivállal indítjuk el, de hosszabb távon fenn szeretnénk tartani, azaz a könyvek attól kezdve mindig ki lesznek helyezve és várják a történeteket, amelyeket később folyamatosan a honlapon is publikálni fogjuk.

A fesztivál keretén belül a Szociális Akciócsoport ruha és ételosztást szervez a Sirályban.

A helyek:

Bálint Ház, Bar Ladino, Boulevard és Brezsnyev galéria, Carmel Étterem, Castro Bisztró, Dohány utca zsinagóga, Dupla, Ellátó, Fröhlich Cukrászda, Hanna Étterem, Humusz Bár, Kádár Étkezde, Klauzál Étterem, Klauzál13 Vince Könyvesbolt és Galéria, Kőleves, Kuplung, Lámpás , M Étterem, Mozaik Teaház és Kávéház, Mumus, Orthodox Zsinagóga, RS9 Színház, Rumbach utcai zsinagóga, Sasz Chevra (Lubavicsi), Sirály, Spinoza Ház, Szimpla, SzimplaKert, Szóda, Take5, Tűzraktér, Zsidó Múzeum.

A programokra a jegyeket az egyes helyszíneken lehet kapni. A programok többsége ingyenes. Fesztiváljegy nincs.

A Negyed – az ötlet

A tradicionális, régi zsidó negyed, amely amellett, hogy valaha és még ma is a magyarországi zsidóság szimbolikus tere, mára a többi európai nagyvárossal összehasonlításban is figyelemreméltó kulturális és szórakozási lehetőségeket kínál. Arra gondoltunk, hogy az itt található helyekkel együttműködésben Hanuka nyolc napján összehozzuk ezeket a történelmi és jelenbeli értékeket és ebben a negyedben a helyek által is kialakított tereit használva, közösen szervezünk egy olyan fesztivált, amely megmutatja mitől különleges ez a hely. Erre egyébként Európa nagyobb városaiban vannak példák, mint pl. a Krakkói Zsidó Fesztivál.

„Pest régi zsidónegyede a főváros egyik legrégebbi, legizgalmasabb és leghangulatosabb városrésze, egyben egyetlen tradicionális zsidó-kereskedő negyede, mely minden tekintetben különbözik Budapest más városrészeitől, de Európa nagyvárosainak zsidónegyedei között is sajátos, egyedülálló helyet foglal el. Pest belvárosán kívül egyedül itt található meg még nagyobb területen összefüggően is a XVIII. századi spontán városfejlődés során alakult organikus utcahálózat és a régi XIX. századi Pest klasszicista-romantikus kisvárosias beépítése. A XIX. század közepe óta ez a negyed lett a tradicionális lakóhelye az európai nagyvárosok zsidó negyedei között az egyik legnagyobb zsidó közösségnek, mely adottság minden történelmi változás, tragédia és megfogyatkozás ellenére a mai napig is megmaradt. Itt sűrűsödtek és ma is itt találhatók a magyarországi és fővárosi zsidó hitélet legfontosabb intézményei, zsinagógái, kulturális és adminisztratív épülete” (Perczel Anna, építész, az Óvás egyesület elnöke, a Védtelen Örökség c. könyv szerzője).

A fesztivál alatt minden nap várostörténeti túrák indulnak Perczel Anna és Jávor István vezetésével. Részletek később.

MAROM – az ötletgazda és koordinátor

A Marom Klub Egyesület egy nonprofit kulturális szervezet, mely fiatalok kezdeményezésére alakult a zsidó kultúra és hagyományok felfedezése, újraértelmezése és aktualizálása céljából. A Marom fő tevékenysége ennek megfelelően, olyan kulturális és oktatási programok megszervezése, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a zsidósághoz, ezen belül koncertek, színházi előadások, kiállítások, filmvetítések, kerekasztal beszélgetések, szemináriumok, és workshopok. A Marom olyan társadalmi ügyeket is támogat, mint a környezetvédelem és városvédelem, továbbá jótékonysági akcióikat rendez (ruhagyűjtés, ételosztás) a szegényekért, hajléktalanokért, idősökért. A Marom hét éve rendez Hanuka ünnepén kisebb fesztiválokat, de az egyesület szervezésében jött létre idén nyáron először a nagysikerű Bánki Tó Fesztivál. Elnök: Bende Gábor, igazgató: Schönberger Ádám. www.marom.hu

Közreműködők – a fellépő és résztvevő művészek, együttesek (ez csak egy válogatás, részletek, időpontok, helyszínek később):

Ami biztos lesz: Alma zenekar, Akkezdet Phiai Slam Show, Anachronik, Bächer Iván, Balázs Gábor, Chalaban, Csizek Petra, Dettre Gábor, DJ Miki, Döme Gábor, Drums, Ephraim Kishon írásai alapján: A színház kész kabaré, Fábri Zoltán: Ötödik pecsét, Firenest tűzzsonglőr csoport, Für Emil, Fűszeres Eszter főzőshow, Gypsy Flamenco, Hagesher, Indoor streetart, Iványi Gábor- Darvas István előadása, Kardos Dani és Váczi Eszter, Kardos Négyes, Kósa Gergely, Lamm Trió, Lichtmann Tamás, MTRSZ1 (Ágoston Béla, Ernőminimál, Mr. Masterz, Dj Snare), Nigun, Popper Péter, Radvánszky Péter, Rotfront és Péterfy Bori (GER), Sheket, Skayah, Suaid és Vázsonyi trió, Szirtes András, Szombat.org, TÁP Színház – Alatta, felette…, The Jerusalem Experience – LájvektKedd Special, Tövis Bár, Triton Eclectic Octopus, Verő Bán Linda, Villányi András, Vinylstrings Duo, Vodku, Zusammen.

[Negyed6, Negyed7 Fesztivál]

You may also like...