A Nemzeti vendégei: Dana Ruttenberg, Yerma és Orfeusz

A Nemzeti Színház szeretne kezdeményező szerepet játszani abban, hogy a fontos külföldi társulatok, előadások bemutatkozhassanak Magyarországon. Ennek szellemében a Gólem budapesti zsidó színházzal összefogva 2009. december 3. és 5. között megrendezik a II. Gólem Fesztivált, aminek keretében izraeli és izraelita színházakat látunk vendégül. Közben a társulat az Orfeusz alászáll premierjére készül.
A Nemzeti-hírhalomból ragadjuk is ki elsőnek a Gólem Fesztivál programját. A publikum láthatja majd Dana Ruttenberg Group: NaBa (Na Baozen) című produkcióját. Dana egyébként tánckurzust is tart Budapesten. Lorca Yermája is színre kerül Ofira Henig rendezésében a Herzliya Ensemble jóvoltából. 2008-ban ezzel az előadással nyitotta meg kapuit az újonnan épített herzlyai színház. A darab főszereplőjét, Yermát kivéve minden szerepet férfiak alakítanak, ezzel állítva görbe tükröt a hagyományos izraeli társadalmi berendezkedésnek.

December ötödikén Asher Kravitz A zsidó kutya című műve a soros látnivaló, ami a Hasimta Theatre művészeit dicséri. Azután következik a Gólem Színház és Az amerikai hercegnő: irány Hohenschvádenházi Bonifáciusz Viktor Félix „uradalma”. A főszerepet Székhelyi József kapta. Etgar Keret: A trükk című színjátéka ugyancsak Borgula András és a Gólem Színház produktuma. A darab hősei hétköznapi figurák, az egyik bűvész, a másik csőszerelő. Barátok, akiknek gyökeresen megváltozik az élete és egymáshoz való viszonya.

– A fesztivál ideje alatt kis szeletét tudjuk csak megmutatni napjaink izraeli színházi világának, de hiszünk benne, hogy a krémjét, ha úgy tetszik, a habját hozzuk el – jegyzi meg Gálos Orsolya a Nemzeti sajtófőnöke. Megemlíti, hogy a közönségtalálkozók sem maradnak el. – Részben a Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben szervezzük az előadások utáni kötetlen beszélgetéseket, amelyeken a néző közelebb kerülhet a művészekhez, és az aktuális darabbal kapcsolatos felmerülő kérdéseire is válaszokat kaphat. Decemberben három alkalommal hívjuk párbeszédre a közönséget: 4-én A park című előadás után Kovács Dezső, kritikus, 6-án a Pánik című előadás után Csáki Judit, kritikus beszélget az alkotókkal, december 9-én a Bánk bán junior színészgárdájával találkozhatnak az érdeklődök.

December 19-én pedig premier a Gobbi Hilda Színpadon: Tennessee Williams: Orfeusz alászáll című darabját Sopsits Árpád rendezi, a Lady szerepében Udvaros Dorottya látható, az ifjú Orfeuszt Szabó Kimmel Tamás játssza.

You may also like...