Második Zsidó gasztronómiai fesztivál Budapest szívében

Maceszgombóc, sólet és zsidó tojás is terítékre kerül november 29-én az egész napos zsidó gasztronómiai fesztiválon, amelyet a régi budapesti zsidónegyed szívében, a Király utcai Gozsdu Udvarban rendeznek meg. A zsidó kultúrát bemutató Judafest rendezvénysorozat másodszorra vállalkozik arra, hogy zsidó ételekből, étkezési szokásokból és az őket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek.
A gasztronómia fesztivál  helyszíne a nagy múltú Gozsdu Udvar, amely már tavaly is otthont adott a nagyszabású rendezvénynek. A Király utcát a Dob utcával összekötő passzázson négy helyszínen, folyamatos programokkal vasárnap 10 órától késő estig várják a zsidó ételekre, kultúrára és zenei csemegékre éhezőket. Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) által szervezett családi rendezvényen a zsidó konyha remekeit készítő vendéglők, cukrászdák mellett a kóser italok sem szorulnak háttérbe. A látogatók belekóstolhatnak többek között a Symbol étterem, a Hummusz bár, valamint a Fröhlich és Raj cukrászdák kínálatába.

A gasztronómián túl a Gozsdu Udvarban 4 különböző helyszínen, szinte párhuzamosan terveznek programokat. A színpadon déltől különböző együttesek várják a vendégeket. Fellép az izraeli énekes Meir Hermon, a Lauder Jazz Combo, a Los biblicos ladino dallamokkal, a Kudumba közel-keleti dob show-val  várja az érdeklődőket.

Az idei Sülve-főve fesztivál az érzékek fesztiválja lesz. Óránként indul a láthatatlan kóstoló, ahol a résztvevők megtapasztalhatják milyen az élet, amikor kiiktatjuk a látásunkat. Vajon sikerül-e megkenni a pitát humusszal, rájövünk-e hogy sóletet vagy kuszkuszt eszünk, megérezzük-e a flódniban, a baracklekvárt? Aki a szaglását is próbára tenné, az beléphet az illatszertárba, ahol egy szakavatott kozmetikus, különböző aromájú pakolásokkal fogja kényeztetni a fesztiválra érkezőket. Természetesen a kihagyhatatlan piactér is helyet kap, ahol könyveket és más portékákat szerezhetnek be az odalátogatók.

A vasárnapi fesztiválon önálló programokkal várják a gyerekeket, akik főzőiskolában, szörpivó és fánkevő versenyeken érezhetnek rá  a zsidó gasztronómia ízére, de nekik szól a Jukebox együttes koncertje és a bohócműsor is. A fesztivált kedvezőtlen időjárás esetén is megtartják a rendezvénynek otthont adó Gozsdu Udvar fedett helyszínein.

A szervező JDC november 29.-én mindenkit vár, aki még nem tudja mit jelent a gefilte fisch, saksuka, thina, és reméli, hogy eljönnek azok is, akik szeretnék ismét felidézni a távoli vagy már régen elfeledett ízeket. A rendezvényről további információ a www.judafest.org weboldalon található.

You may also like...