Szefárd varázs – Palya Bea estje

Évek óta kedvenc lemezeim Ruth Yaakov szefárd albumai, a Shaatnez, és a Ziara. Ruth Yaakov sok dalát Berta (Bienvenida) Aguadotól, egy Törökországban élő, majd Izraelbe költöző kiváló énekes asszonytól tanulta, aki ennek a dalkincsnek és a török énekstílusnak nagyon jó ismerője.

A tőle gyűjtött dalokat, az ő egyszál-hangját tartalmazó albumot pedig egy óriási lemezboltban „véletlenül“ emeltem le a polcról, sokezer lemez közül.
Ez a három anyag azóta is izgat. Mint ahogyan mindig ezt a a török-görög-bolgár, valamint a kis-ázsiai térséget tartottam az egyik leggazdagabb zenei gyűjtőhelynek. Annyi különféle nép keveredik ott, mindegyik a maga zenéjének csodálatos hangzásával, hangszereivel, énekmódjával, gazdagon díszített dallamaival, ritmusaival.
A Spanyolországból idemenekült zsidóság egy másik kincses hely, az Ibériai-félsziget zenei világát hozta ide.
A szefárd zene számomra a kultúrák párbeszédének szimbóluma is.
Ez a dalhagyomány leginkább a nők hangján él tovább, és a témái is leggyakrabban női témák: esküvő-házasság, női feladatok, valamint balladák, ünnepi dalok.
Ezekből válogattam néhányat.  Az énekhang mellé kobzon Bolya Mátyás, ütőhangszereken Dés András játszik, aki  játékos provokálásával, alázatos, finom kísérő-ritmusaival, földszagú groove-jaival, keleti ütőhangszereivel nagyon izgalmas zenésztárs. (Palya Bea)

Dohány utcai zsinagóga
2009. augusztus 30. vasárnap 19:00 óra
Szefárd varázs – Palya Bea estje

jegyárak: 3.500.-, 4200.-, 5.700.-, 6.900.-

Közreműködik: Dés András – ütőhangszerek, Bolya Mátyás –  koboz, ud, citera

You may also like...