Freud szerepében a Becstelen brigantyk zsidóvadásza

Sigmund Freudot alakítja David Cronenberg kanadai rendező The Talking Cure (Beszélőkúra) című legújabb filmjében Christoph Waltz – erősítette meg az osztrák színész berlini PR-irodája szerdán.
Az 53 éves Waltz, aki a Becstelen brigantykban nyújtott alakításáért elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb férfi főszereplőnek járó díját, David Cronenberg legújabb mozijában sajtóhírek szerint Keira Knightley oldalán játszik majd. A fiatal angol színésznő egy titokzatos orosz zsidót alakít, aki C. G. Junggal (Michael Fassbender) tűnik fel, s később Freudnál pszichiáterré képezteti magát.

Knightley az osztrák neurológus, a pszichoanalízis atyjaként tisztelt Freud egyik páciensét, Sabina Spielreint alakítja majd, akivel mind Freud, mind tanítványa, a Fassbender által megformálandó Jung a szakmai mellett érzelmi viszonyba is került, sőt egyes források szerint részben a fiatal orosz nő okozta a két tudós kapcsolatának megromlását.

A nőt múltja kergeti őrületbe, az orvosok pedig egy forradalmi gyógymód segítségével készülnek kezelni. Korábbi értesülések szerint – a filmet ugyanis már 2007-ben tervbe vették, csak azóta, egészen idáig nem sok előrelépés történt a projekttel – a mű egyik producere az angol Jeremy Thomas lesz, aki korábban már a Karambol és a Meztelen ebéd című filmeken is dolgozott együtt Cronenberggel.

Az eredeti színdarabhoz hasonlóan a film is a The Talking Cure címet viseli, és 2011-ben készülnek bemutatni. A ‘talking cure’ kifejezés egyébként arra a terápiás eljárásra utal, amely a pszichoanalízis alapját képezi (és Freud csak átvette a szakszót, amit eredetileg Dr. Josef Breuer vezetett be, egy hisztáriával kezelt női páciense ötlete alapján).

Christoph Waltz nem szenvedett hiányt felkérésekben, miután a Becstelen brigantykban megformálta a zsidókat üldöző szadista náci alakját. Tarantino filmjét követően Michel Gondry francia rendezővel forgatott; a The Green Hornet (A zöld lódarázs) című filmben partnere Cameron Diaz volt.

You may also like...