Fiatal zsidó írók kitüntetése

A 2010-es Sydney Taylor Könyvdíjat egy izraeli lány nyerte a gyermekirodalom kategóriájában, az idősebb olvasók kategóriájában pedig Robin Friedman: Szárnyak című kötete nyerte el. A hírt a Zsidó Könyvtárak Szövetsége jelentette be.

„Idén a legmagasabb kitüntetést elsőkönyves írók kapták.” – mondta Kathe Pinchuk, a könyvszövetség elnöke. 

Friedman könyvét jól fogadták a kritikusok. A mű a jelenkori kivándorlási tapasztalatokat, illetve az ebben a helyzetben lévő kamaszlány szorongását, beilleszkedési zavarát mutatja be.
A lány öt éves volt, amikor családjával Izraelből New York-ba költözött. Friedman úgy tanulta az angol nyelvet, és úgy illeszkedett be az amerikai kultúrába, ahogy a korai amerikai telepesek.

„A két izraeli család ábrázolása kiállta a próbát.” – mondta Pinchuk.

April Halprin Wayland: Egy Ros Hasana-i történet című könyve (illusztráció: Stephanie Jorish) nyerte el az ifjúsági kategória díját. A könyv a taslich hagyományát, az egyén tetteit és a megbocsátást eleveníti fel.

Margarita Engle-től a Trópusi titkok: Holokauszt-túlélők Kubában című könyv pedig a kamaszkönyvek kategóriájában lett 1. helyezett. A mű egy német zsidóról és egy kubai fiatalról szól. A szerző a kevéssé ismert kubai zsidó menekültek történetét mutatja be.

A Sydney Taylor Könyvdíj elsősorban a népszerű gyerekkönyvek íróit tünteti ki, zsidókat és nem zsidókat egyaránt.

 

mazsihisz.hu 

You may also like...