Tu BiSváti programok

Gyere és ünnepeld Te is a Fák Újévét! Alább az idei programokból szemezgethetsz!

Ha tudsz egyéb programról vagy Te is szervezel (más eseményekkel kapcsolatban is), küldd el bátran az info@jewbox.hu címre!

A Bálint Ház és a Fiatal Chabad Klub szervezésében január 29. pénteken egy különleges péntek esti vacsorán vehettek részt Tu Bisvát – A fák ünnepe – alkalmából. A fergeteges hangulatot a szarvasi madrichok biztosítják, játékok és sok más érdekes program keretében. Megkóstolhatjátok az ünnepre jellemző gyümölcsöket egyenesen Izraelből. Lesz tánc, éneklés, l’chaim és minden, ami szem szájnak ingere. Gyertek mindannyian, kihagyhatatlan élmény lesz!

A program menete:
18.00 Szombatfogadás a Vasváry Pál utcai zsinagógában (Vasváry Pál. u. 5.)
19.00 Együtt átsétálunk a Bálint Házba, a vacsorával egybekötött fiatalos bulira (Révay u. 16.)

A Frankel Leó úti zsinagógában 2010. január 29-én péntek este ima után a kidduson Tu BiSvát ünnepi gyümölcsevészet lesz. Mindenkit nagy szeretettel várunk! Fák és gyümölcsök új éve, melynek ünnepi eseménye, hogy 7/15 féle gyümölcsöt fogunk együtt elfogyasztani! 

A Károli zsinagógában (Budapest, 1114, Károli Gáspár 5) pénteken és szombaton is lesz program, így aki dél budán jár, szeretettel várják!
Gyümölcsvacsora péntek este (18.00) és gyümölcsreggeli szombat reggel (9.00)!

Tu bisvat a Pávában (Páva utcai zsinagóga, 1094 Budapest, Páva utca 39) január 30-án a szombat délelőtti ima, és Tóra-olvasás utáni kidduson. Sok gyümölccsel, és jó társasággal. A reggeli ima 9.30-12.30-ig tart. Gyertek!
Programjaink nyitottak, szeretettel látjuk minden kedves hittestvérünket és természetesen nem zsidó barátainkat ugyanúgy, akik jó beszélgetésre, jó hallgatóságra, egy jó vacsorára, vagy vallásos élményre vágynak. Szefárd kiejtéssel imádkozunk, és fonetikus imakönyvekkel segítünk, ha nem vagy biztos a héber szöveg olvasásában.

 

Tubi Svat – Svát hó 15.
Akárcsak hajdan, az ősi Izraelben, ilyenkor ültetünk fákat, mert évezredekkel ez előtt is törvény írta elő, hogy az első három évben nem volt szabad enni a fa gyümölcséből, a negyedik évben pedig fel kellett vinni a termést Jeruzsálembe, hogy – amint azt a Talmud előírta – „elárasszák friss gyümölccsel az ország fővárosát”. A fa gazdája csak az ötödik esztendőtől kezdve fogyaszthatta szabadon termését. Újabban szokássá lett, különösen iskolákban, óvodákban, hogy ezen a napon a fiatalok számára kisebb műsoros összejövetelt, úgynevezett tu bisváti szédert tartsanak, ahol együtt fogyasztják el a különféle, finom gyümölcsöket.
Röviden tehát a Szentély pusztulása előtt a zsidók jelentős része fölműveléssel foglalkozott, eleven kapcsolatban álltak az élő természettel. A Tu bisvát az egyik jellegzetes mezőgazdasági ünnep. A Szétszóratás idején, ez az ünnep vált a diaszpórában élő zsidóság számára az egyik legerősebb érzelmi kapoccsá Izrael országával. Az ünnepen Izrael földjéről származó gyümölcsöket ettek és az ősi földre emlékeztek.

A fák újévét megelőző szombatot nevezik így hagyományosan. (Héberül: sabat sirá.) Ilyenkor olvassák fel a Tórából Mózes diadalénekét, amelyet a Nádas-tengeren való csodálatos átkelés után írt. A felolvasás mindmáig ősi, hagyományos dallammal hangzik el a zsinagógában. Ugyancsak ekkor olvassák a prófétai szakaszok közül Debóra énekét, amely időszámításunk előtt 1200 körül keletkezett az észak-izraeli Hacor városa félelmetes seregének legyőzése alkalmából.

A Svát 15-i szertartás (Szeder Tu bisvát) kellékei

Átlátszó poharak a borhoz, színes gyertyák, abroszok
Zöld ágak és virágok
Vörös és fehérborok, négy színárnyalatban, de ha nincs, akkor össze lehet keverni
Tálak, edények és tálcák (minden tíz résztvevőre három tálca)
Gyümölcsök a Szeder tálra
            Első tál: narancs, mandula, dió (héjjal együtt) (Minden más héjjal rendelkező gyümölcsöt hozzá lehet adni.)
            Második tál: datolya, olajbogyó, alma (magozatlanul) (Minden más magjai nélkül fogyasztható gyümölcsöt hozzá lehet adni.)
            Harmadik tál: füge, szentjánoskenyér, mazsola (Minden más teljes egészében fogyasztható gyümölcsöt hozzá lehet adni)
            Különböző búzalisztből készült sütemények

Alapfogalmak

Szeder Tu bisvát
Svát hónap 15-én tartandó, a Pészách ünnepe alatt tartott Szeder estét idéző szertartás.

You may also like...