A gyilkos condomok támadása

Hogy a cicába történhet meg, hogy a világ talán legrosszabb filmjeit gyártó vállalkozás olyan sztárokat indít el a filmes pályán, mint Kevin Costner, Samuel L. Jackson vagy a South Park készítői, Trey Parker és Matt Stone? De a „ZS” kategóriás filmek Quentin Tarantinot is megihlették.. ismerjük meg együtt a Troma Entertainment világát.

A Troma Entertainment Lloyd Kaufman és Michael Herz 1974-es vállalkozása. Akkoriban még a nagy divatnak örvendő szex-komédiák gyártásával foglalkoztak. Később a rendezői csoport kifejezetten az alacsony költségvetésű, független produkciókat támogatta, melyek közül sok kultuszfilmmé avanzsált. A filmek nagy része Hollywoodban is ismertté vált, annak ellenére, hogy a produkciók nem éppen a mainstream vonalat követik.

Lloyd brooklyni gyerek volt, aki a Yale-en végzett kínai tanulmányokat, ahol csoporttársai között volt Olver Stone és George W. Bush.. az ifjabb. Itt is kezdett filmezni. Ekkor találkozott Herzzel, bár a legendák szerint a két fiatal éppen csak azért lógott együtt, mert Herznek volt egy csúcs paintball puskája, Kaufmannak pedig az egyedüli színestévéje. A lényeg, hogy később Herz jogra ment, eltávolodtak egymástól, de amikor Herz barátnőjével az esküvőre készültek, kiderült, hogy Maris Kaufman barátja. Újra találkoztak, szó szót követet, és egy-két év múlva megalakult a Troma.

A Troma filmek leginkább a sokkoló képi világukról ismeretesek, sokan éppen ezért az ún. „exploitation” filmek kategóriájába sorolják őket. A jelenetek gyakran nyílt szexuális tartalommal bírnak, sok az erőszakos és durva képsor a filmekben. Ennek ellenére a Troma produkciók némelyikét kivételesen nagy hatású műveknek tartják (Toxic Avenger, Sergeant Kabuki NYPD, Troma’s War). A filmek, amellett, hogy szokatlan dramaturgiával és néhol visszataszító képi világgal rendelkeznek, gyakran hogy fontos társadalmi kérdésekre hívják fel a figyelmet (környezetszennyezés, atomenergia, homoszexualitás, hermafroditák).

Lloyd Kaufman, a Troma feje és műfajteremtő rendezője mindig nagy figyelmet fordított a tehetségek felkutatására és támogatására: Kevin Costner, Samuel L. Jackson, Marisa Tomei, Trey Parker és Matt Stone – néhány név azok közül, akik pályájuk elején Kaufmannal dolgoztak. A Troma filmek olyan, ma már világhírű rendezőket ihlettek meg, mint Peter Jackson és Quentin Tarantino.

2000-ben indult útjára TromaDance elnevezésű filmfesztivál, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék és elérhetővé tegyék a független független filmeket a nézők számára. A fesztiválon több országból érkeznek filmek bemutatásra, melyek közül a legjobbakat minden évben a „Best of TromaDance” sorozat keretében kiadják. Ezzel együtt a fesztiválon Kaufman és társai szemináriumokkal, és sokszor pénzbeli támogatásokkal segítik a fiatal, pályakezdő filmeseket.

mouss
JewBox.hu

You may also like...