Miért kell Kohn bácsinak négy hűtőszekrény?

„Megéri magának a Bethlen térről írni? -Igen. -Az jó, az jó, ügyes..” Papp Richárd, az ELTE Kulturális Antropológia szakcsoport adjunktusa nemrégiben elkészült könyvében az ízes polgári, pesti, vagyis az igazi, klasszikus zsidó humort mutatja be oly módon, hogy a nem zsidó körök is megérthessék a sajátos poénok jelentését.

Persze ez utóbbi jóság nem csupán azoknak kedvez, akik nem ismerik a zsidók régi vicceit, de már már igazán ráfér a „zs pozitív” fiatalságra is egy kis hagyomány. Papp Richárd éveket töltött a Bethlen téri körzetben, a közösség életének szerves részévé vált és onnan merítette könyvének tartalmát. Fejezetekre bontva ismerteti -így megőrizve tudományos jellegét írásának-, a különböző zsidó viccek típusait, azoknak feloldását és furcsa kis életét a mindennapokban.

A „Miért kell Kohn bácsinak négy hűtőszekrény” 200 oldalán betegre röhöghetjük magunkat a rég elfeledett klasszikusokon is, és talán nekünk is eszünkbe juttatja, mitől az a jiddiskájt?

Két koldus ül Rómában a Szent Péter bazilika lépcsőjén.
A feljebb ülő előtt egy tábla: „Szegény zsidó hívő vagyok. Adakozzatok!”
Az alatta ülőnél egy másik: „Szegény katolikus hívő vagyok. Adakozzatok!”
Tódul kifelé a tömeg a bazilikából. Megvetően végigmérik a zsidó koldust, majd tüntetőleg pénzt dobálnak a katolikusnak.
Egyre nézi ezt a magyar turista, mire megkérdezi a zsidót:
-Mondja, uram, mi végre gondol a katolikus fellegvárban ilyen táblával pénzt keresni?!
Mire leszól a zsidó a katolikusnak:
-Te, Kohn, ez akar minket bizniszre tanítani?

 

mouss
JewBox.hu

You may also like...