Boldog szülinapot, Izrael!

Idén itthon kicsit csendesebb, de ugyanakkor sokkal reménnyel telibb Izrael születésnapja. Az elmúlt évek hatalmas csinnadrattáitól eltérően ugyanis egy kisebb és barátibb hangulatú partit tartanak az Izraeli Kulturális Intézetben, amely Európa első ilyen jellegű helye.

Izrael 1948-as megszületése óta foglalkoztatja gyakorlatilag a világ minden emberének gondolatait. Természetesen vannak, akik az egykori hősök -kik közül hála az égnek még sokan velünk vannak- mintájára életüket áldoznák az országért. Vannak, akik az ország nevének kiejtésétől is ódzkodnak. Hétfőn Jeruzsálemben a harediek autókat gyújtogattak, egy 14 éves fiút Mea Searimnál pedig letartóztattak zászlógyújtogatásért. Itthon a zsinagógákban imát mondunk Medinat Israel-ért. Zsidóként lehet ez a név az egyetlen kapocs a zsidóságunkhoz és keresztényként a kereszténység valódi megéléséhez. Persze, ahány zsidó még annyiszor hatványozott vélemény, de mégis. olyan édes kettősség ez, amely éppen annyira romantikus, mint amennyire tragikus is. De ki hitte volna Theodor Herzl (Tivadar) és Max Nordau (Südfeld Simon Miksa) idején, hogy nem sokkal a nagy álom megszületése óta Yom Haatzmaut alkalmából a világ minden országában felhangzik a Hatikva!

Izrael egy ország. A legendák szerint, amikor Ben-Gurion meglátta az első prostituáltat azt mondta, „Na, most már mi is egy normális ország vagyunk.” Pont a legendák miatt néha nehéz rózsaszín szemüveg nélkül nézni a Közel-Kelet e kicsiny vonalára, amely csúcstechnológiai és gazdasági szinten a világ abszolút élvonalába tartozik, mégis Jaffában sétálva találkozunk a hajléktalanokkal. Viszont ettől kézzel fogható, és egy álom nem úgy édes igazán, ha meg is élhetjük?

Aki mégis szeretne zsivajban ünnepelni, kicsit később, 2010. május 12-én szerdán 16.00-kor kezdődik a Wesselényi utcai Amerikai Alapítványi Iskolában a Jeruzsálem nap, ahol a Maszoret Avot – Amerikai Alapítványi Iskola, a Bálint Zsidó Közösségi Ház, a Bne Akíva, a Maccabi Sport Klub, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Szarvasi Tábor, a Szochnut és az Izraeli Kulturális Intézet mellett a JMPointtal is találkozhattok! Lesznek Gyerek és felnőtt programok, Krav Maga Bemutató, akadályverseny és vetélkedő felnőtteknek és gyerekeknek térben és időben Bálintházi és Szarvasi madrichokkal. Kézműves foglakozások, gasztronómiai bemutató és kóstoló a magyar zsidó konyha és Izrael ízeivel. Kvíz játék és bemutató Jeruzsálemről az Izraeli Kulturális Intézet önkénteseinek vezetésével a szellemnek, Maccabi sport foglalkozás a testnek a tornateremben. Zsidó szervezetek, könyvkiadók, éttermek, művészek, és cégek bemutatkozása és vásár.. kell ennél több?

Yom huledet sameach!

You may also like...