Claudio Abbado csak 2012-ben tér vissza a milánói Scalába

Csak a következő szezonban, 2012-ben tér vissza a milánói Scalába Claudio Abbado világhírű karmester, aki annak idején 18 éven át volt az olasz operaház zenei igazgatója.

 

Stephane Lissner, a Scala intendánsa a jövő évi évad programjának ismertetéskor bejelentette, hogy Claudio Abbado visszatérésére 2012. október 30-ig várni kell, akkor Daniel Barenboim zongorakoncertjét dirigálja majd, amelyet az argentin-izraeli karmester-zongoraművész 70. születésnapja alkalmából rendeznek.

 

Daniel Barenboim (Buenos Aires, 1942. november 15.) argentínai születésű izraeli zongoraművész, karmester. Berlinben él; Argentína, Izrael és Spanyolország állampolgára, továbbá – 2008 januárja óta – a Palesztin Hatóság útlevelének birtokosa. Nagyszülei askenázi zsidók. Főként Mozart és Beethoven műveinek előadójaként ismert. 1975-től az Orchestre de Paris vezető karmestere.

Barenboim öt éves korában kezdett zongorázni tanulni édesanyjától, majd édesapjától. Barenboim első nyilvános fellépése hét éves korában, 1950. augusztusában volt Buenos Airesben. A család 1952-ben Izraelbe költözött. 1954-ben Salzburgban beíratták Igor Markevitch karmester-iskolájába. Azon a nyáron már Wilhelm Furtwänglerrel is játszott, aki azóta is nagy hatással volt Barenboim fejlődésére.  Furtwängler meghívta Barenboimot Berlinbe Beethoven első zongoraversenyének előadására, ám a család ezt – néhány évvel a holokauszt után – nem engedte. 1955-ben Barenboim Nadia Boulangernél tanult zeneszerzést Párizsban. Zongoristaként 1952-ben debütált Bécsben és Rómában, majd 1955-ben Párizsban és 1956-ban Londonban. 1957-ben New Yorkban Leopold Stokowski vezényletével lépett fel. Ezt követően rendszeresen turnézott Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Ausztráliában és a Távol-Keleten. 2001-ben vitákat váltott ki Izraelben, hogy Barenboim részleteket adott elő Richard Wagner Trisztán és Izolda című operájából a berlini Staatskapellével a jeruzsálemi zenei fesztiválon. Wagner zenéje 1938-tól addig tabunak számított Izraelben. Ő vezényelte a bécsi filharmonikusokat a 2009. január 1-jei újévi koncerten.

 

A 77 éves Abbado visszatérését a Scalába már tavaly óta az év legnagyobb zenei eseményeként várják Olaszországban. A világhírű karmester azt tervezte, hogy múlt év júniusában tér vissza Mahler II. szimfóniájával, amelyet már debütálásakor, 1963-ban is vezényelt a Scalában. Ám rákbetegsége megakadályozta ebben.

Abbado 1968 és 1986 között a világhírű operaház vezető karmestere és zenei igazgatója volt, de egy vita miatt felmondott. Azóta nem vezényelte a Scala zenekarát, bár a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok ottani fellépését (a legutóbbit 1993-ban) az olasz sztárkarmester dirigálta.

MTI

You may also like...