Megkezdődött a könyvfesztivál!

A gyermek Amos első írásának három példányát hosszú ideig próbálták eladni, de természetesen nem kellett senkinek. Aztán az egyik nap mind a három nyomtatvány eltűnt a polcról. Amikor a család egyik barátja meghívta magához vacsorára Amosékat, a fiú meglepve látta az asztalon a másolatokat. És ez a nagylelkű gesztus nem elkeserítette, hanem felvillanyozta. Az első könyv sorsa így lesz meghatározó az író életében, és ez a fesztivál most az első könyveseké.


Igazán pazar pavilon áradat várja a Millenáris látogatóit a XVII. Budapest Nemzetközi Könyvfesztiválon, melynek díszvendége Izrael Állam és annak képviseletében a ma élő egyik legelismertebb írója, Amosz Oz (akinek arab nyelvre fordított önéletrajzi regénye bestseller Libanonban). A rendezők egyik legnagyobb sikerüknek érzik, hogy az első könyvesek felé tanúsított olvasói figyelem akkora, hogy méltó válasza lehet az utóbbi évek irodalom iránt pesszimista, értékevesztett hangulatának. Amos a pódiumbeszélgetésen kitért arra, hogy Izrael és Magyarország miért tűnik ki a többi ország közül. Az egyik legfontosabb közös pont a könyvek szeretete, hogy sem az izraeliek, sem pedig a magyarok nem úgy tekintünk egy kötött papírcsomóra, mint pusztán szórakoztató írásra. Hagyománya van a könyv tiszteletének és szeretetének. ezek a kulturális közös pontok diplomáciailag ugyanolyan erősek és fontosak, mint amire Aliza Bin Nun nagykövetasszony tért ki:

„A nehézségek ellenére a magyar-izraeli kapcsolatok erősek e két nagyszerű ország között, ami nem utolsó sorban a magyar-zsidó közösségnek és a több százezer magyar-izraelinek köszönhető.” A nagykövetasszony természetesen szólt még, ahogyan ő fogalmazott, „a próféta” Herzl Tivadar méltatására is, akinek idén ünnepeljük a 150. születésnapját.

A múlt évben Magyarország volt a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, ami persze csak egy láncszeme volt annak a programsorozatnak, amely a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatfelvétel 20. évfordulójának tiszteletére tartatott mindkét országban. Idén Budapesten Izrael saját pavilonjában dúskálhatunk az itthon megjelent könyvek –héber, angol és magyar nyelvű- fantasztikus felhozatalában. A 2009-ben Izraelbe utazott írók házigazdája és kísérője Amos volt, aki a modern magyar irodalom nem egy képviselőjével (pl. Konrád György) már hosszú idők óta szoros barátságban van. Az író is nagykövet, vagy ahogy Amos fogalmazott: próféta, aki csak mondja-mondja, de ahogyan a bibliai időkben az akkoriak, a ma uralkodói is nehezen hallgatnak rájuk. Elismerés azonban van, így a fesztivál megnyitóján Amos Oz (például Ephraim Kishon ’96-os és Kertész Imre ’97-es kitüntetése után) megkapta a Budapest Nagydíjat.

A könyvfesztivál programjában sok izgalmas izraeli finomság lesz, így például Ofer Vardi, a Gulash, Gulash című Izraelben megjelent abszolút bestseller magyaros szakácskönyv szerzője Budaival fog együtt főzni szombaton. De lesz rengeteg beszélgetés, és természetesen zene is. Izrael képviseletében a tel avivi Adler trió fog fellépni, akik félelmetesen bravúros módon adnak elő az ország felsorolhatatlanul sokszínű zenei repertoárjából dalokat. Magyarországot pedig a Príma díjas Fourtissimo képviseli, akik tradicionális zsidó és izraeli dalokkal lépnek színpadra.


Hogy mitől különösen izgalmas most a fesztivál? Amos találóan azt mondta, hogy az ország ma egy negyven éve tartó kulturális aranykort él film, festészet, irodalom terén.” Ha valaki visszatekint erre az időszakra, azt látja, ezerfelől vagyunk. Magyarok jöttek a saját kultúrájukat szeretve-gyűlölve. Marokkóiak a kultúrájukat szeretve-gyűlölve.” Németek, amerikaiak ugyanígy. És ez a szeretve-gyűlölő sajátos háttér adja az igazi inspirációt a nem mindennapi szellemi szárnyaláshoz. Többek között ebbe a sokszínű, édes kavalkádba kóstolhatunk bele egy picit itt, Európa szívében.

mouss
JewBox.hu

You may also like...