Mezővárosi Zsidó Napok

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében Hódmezővásárhely, Makó, Mártély zsidó helyeit járjuk körbe 2010. július 2-4. (péntek-vasárnap) között. A programból természetesen nem maradhat ki a koncert, irodalom, emlékezés, gasztronómia!
PROGRAM – Koncertek, irodalom, emlékezés, gasztronómia

2010. július 2. péntek

13:00 órától
Csodarabbik nyomában
Autóbuszos kirándulás Makóra. Zarándoklat Vorhand Mózes csodarabbi sírjához, rövid előadás keretén belül a gyönyörűen felújított makói zsinagóga megtekintése. Rövid zenei program Kecskeméti Ármin emlékműve előtt, majd helytörténész vezetésével múltidéző séta Makó belvárosában.  (Részvételi díj: 900 forint)
Előzetes jelentkezés és regisztráció szükséges: mazsike@gmail.com, az autóbusz a hódmezővásárhelyi TourInform iroda elől indul. (6800 Hódmezővásárhely Szőnyi u. 1.)

17:30 órától
•    A Bethlen Gábor Református Gimnázium bemutatása, majd Simon Ferenc tanár-könyvtáros előadása a 16. századi irodalomról
„A szabadulás íze” – Irodalom és jazz
•    Szántó T. Gábor író irodalmi estje, élőzenével fűszerezve a gimnázium olvasótermében, közreműködik Vári György irodalomkritikus és Kardos Dániel gitárművész.
Helyszín: Bethlen Gábor Református Gimnázium
(6800 Hódmezővásárhely, Szőnyi u. 2.)

18:30 órától
Az alföldi zsidóság múltja
Az alföldi zsidóság, és zsinagóga építkezés története címmel Zsinagóga Tours program, utána Istentisztelet.
Helyszín: Zsinagóga
(6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.)

19:30 órától
Fellegini KlezmerGipsy és az idén 20 éves Budapest Klezmer Band koncertje (a zenekar először lép fel Hódmezővásárhelyen).
Helyszín: Alföldi Galéria udvara
(6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.)
 (Belépődíj: 1000 forint, jegyek a koncert napján, a helyszínen válthatók, vagy elővételben a hódmezővásárhelyi TourInform irodában, illetve a Mazsike budapesti irodájában)

2010. július 3. szombat

11:00 órától
Költözés, Makó, Jeruzsálem – Irodalom és zene
Turi Tímea fiatal makói írónő készülő könyvéből olvas fel, kíséri Vázsonyi János szaxofonon a Vásárhely Titkos kincsei kiállításban.
Helyszín: Alföldi Galéria földszinti termei
(6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.)

16:00 órától:
Mit kezdjünk a múltunkkal?
A kommunista diktatúra évtizedeit bemutató közgyűjtemény, az Emlékpont megtekintése tárlatvezetéssel, majd kerekasztal-beszélgetés meghívott szakértőkkel.
•    „Változatlanság a változásban” – revizionista diskurzus az Izraelita felekezeti sajtóban: Zima András történész (Budapest),
•     „A város, amely szembenézett múltjával – 20. századi totalitárius rendszerek”: Elek András a hódmezővásárhelyi Emlékpont közönségkapcsolati munkatársa,
•    „Mindenki fájdalma fontos”: Szőnyi Andrea pedagógus (Budapest)
Helyszín: Emlékpont
(6800 Hódmezővásárhely, Andrássy utca 34.)

18:00 órától
A szecesszió gyöngyszemei
A hódmezővásárhelyi zsinagóga története, Zsinagóga Tours program.
Helyszín: Zsinagóga
(6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.)

19:30 óra:
A Sheket és a Söndörgő zenekar és koncertje
Helyszín: Zsinagóga
(6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.)
Belépőjegy nincs, de a koncerten támogatójegyek vásárolhatók 800,-Ft értékben, melyet a Mazsike a magyarországi árvízkárosultak megsegítésére ajánlunk fel.

2010. július 4. vasárnap

10:30 óra:
Történelem és emlékezés
A vásárhelyi Holokauszt Múzeum rövid előadással egybekötött megtekintése, utána „aki államot álmodott” címmel emlékezés az idén 150 éve született Herzl Tivadarra.
Helyszín: Magyar Tragédia 1944. kiállítóhely
(6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.)

13:00 óra:
Halászléfőző show, „látványkonyha”, bor, piknik Mártélyon
Élőzenével egybekötött piknik – csongrádi borkóstoló és Duna-Tisza menti halászlék
(Az ebéd részvételi díja 1000 forint, előzetes jelentkezés és regisztráció szükséges: mazsike@gmail.com, az autóbusz a TourInform iroda elől indul, de már nem megy vissza Hódmezővásárhelyre)
(6800 Hódmezővásárhely Szőnyi u. 1.)

A Mazsike által szervezett autóbusszal érkezőknek, hazafelé a szentesi zsinagóga megtekintése

Utazás egyénileg, de megfelelő létszám jelentkezése esetén autóbusszal, autós útitárskeresésben szívesen segítünk. Jelentkezni és regisztrálni lehet a mazsike@gmail.com e-mail címen.

Busz költség: 5.000 Ft/fő oda-vissza Budapest- Hódmezővásárhely-Budapest
Indulás az Operaház elől: 2010. július 2. péntek reggel 7 óra, visszaérkezés Budapestre július 4. vasárnap, este 7-8 óra körül

Szállásfoglalás egyénileg
TourInform Iroda (Hódmezővásárhely Szőnyi u. 1.) Telefonszám: 06 62/249-350, Fax: 62/530-132. Email: hodmezovasarhely@tourinform.hu)

A programok nagy része ingyenesen látogatható.
A belépődíjas programok árát külön jelezzük.
Egységes minden programra érvényes karszalag 3000 forint.
Jelentkezés és regisztráció: mazsike@gmail.com, illetve megvásárolható a hódmezővásárhelyi TourInform irodában és a Mazsike irodában
(Budapest VI. ker., Révay u. 16., telefonszám: 311-6665)

További információ
Magyar Zsidó Kulturális Egyesület / Budapest VI. ker., Révay u. 16.
www.mazsike.hu, mazsike@gmail.com

Támogatóink:
Oktatási és Kulturális Minisztérium, Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, Magyarországi Cionista Szövetség

Partnerek:
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Hódmezővásárhely), Kidma Zsidó Diák Szervezet, Szombat folyóirat, Bálint Ház, Bethlen Gábor Református Gimnázium (Hódmezővásárhely), Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség

Médiatámogató:
Magyar Narancs, Szombat folyóirat, Bálint Ház

A program és a helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk, rossz idő esetén alternatív helyszínekről gondoskodunk!

A helyszínről
Hódmezővásárhely már az őskorban lakott hely volt. A város határában csaknem hatezer éves lelet-együtteseket tártak fel, melyek legismertebb darabja a Kökénydombi Vénusz. A város és környéke korábban a Hód-tó, valamint az ahhoz kapcsolódó vízrendszer által volt övezve. A lakosság a halászatból, kereskedelemből és földművelésből élt. Korábban Hód és Vásárhely két különálló falu volt, majd a 15. században az említett két falu és Ábrány összeolvadásából jött létre ez a tipikus, alföldre jellemző nagyhatárú mezőváros.

A török hódoltság idején a falu és környéke szinte teljesen elnéptelenedett, csak a török kiűzése után indult meg a lassú visszatelepülés. Az 1700-as években a Károlyiak birtoka volt a város és környéke. A dualizmus idején indult a város dinamikus fejlődésnek, a századfordulón bontakozott ki az az építkezési hullám, amelynek eredményeképpen a 20. század elejére a város arculata gyökeresen megváltozott. Hódmezővásárhely megőrizte mezővárosi jellegét, nagyhatárú települést kiterjedt tanyavilág övezte. Hódmezővásárhely idegenforgalmi szempontból nagy természeti kincse az a termálvízkészlete, amely a városi strandfürdőt táplálja és oly sok vendéget csábít nyaranként a városba.

Hódmezővásárhely házai fölé emelkedő templomtornyok jól mutatják, hogy az alföldi város befogadta valamennyi történelmi egyház híveit. Az egykoron döntően református vallású városban – 5 kálvinista templommal büszkélkedhet – jelen van a  római katolikus, , az unitárius, az evangélikus, a görögkeleti és a zsidó vallás háza. Közülük is kiemelkedik szépségével, egyedi stílusával, a néhány évvel ezelőtt példásan felújított zsinagóga.

Miképpen a közösségek imaházai általában, a vásárhelyi zsinagóga is jól mutatja egy adott közösség gyarapodását, mind létszámban, mind anyagilag. A magánházaknál tartott szertartásoktól az országos összehasonlításban is jelentősnek számító zsinagóga megépítéséig eltelt, aránylag rövid időszak nemcsak a váráshelyi zsidóság megerősödésének időszakával, hanem az alföldi város egyik virágkorával is egybeesik.

A hódmezővásárhelyi azon kevés magyarországi zsinagóga közé tartozik, amelyek berendezésükkel együtt maradtak meg. A nem túldíszített, egyszerű, inkább a színek harmóniájával ható, kézzel faragott padokat eredeti állapotukban helyreállítva láthatjuk a zsinagógában.

You may also like...