A keresztesek korából származó freskót mutattak be Izraelben

Először láthatta a nagyközönség hétfőn Jeruzsálemben azt a keresztesek korából származó, ritka freskót, amelyet a Gecsemáné kertben találtak. Csak két hasonló lelet ismert a környéken, így az Izrael Múzeum új, keresztes hadjáratokkal foglalkozó galériája most egy igazán egyedi darabbal bővült. 

 1999-ben az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság mentési ásatásai során Nahal Kidron mellett a Gecsemáné kertben, Jon Seligman, a jeruzsálemi régió régésze különleges felfedezést tett. Több épületre bukkant a tizenkettedik századból, melyek részei voltak a Szent Mária-völgyben található josafáti apátságának, és többségüket valószínűleg Szaladin seregei pusztították el. Az ásatásokat végzők meglepetésére azonban egy kilenc méter hosszú falat találtak, lélegzetelállító szépségű festménnyel.

Hála az Izrael Múzeum Barátai nagylelkű hozzájárulásáért a festményt helyreállították a Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság és a Természetvédelmi Tanszék restaurátorai, Jacques Nagar vezetésével, így ezzel a különleges és szinte egyedülálló darabbal bővült az Izrael Múzeum keresztesháborúkat bemutató új részlege.

A 12. századból fennmaradt mű ismert ikonográfiai jelenetet ábrázol, amelyen Mária és Keresztelő János kérik Jézus a megbocsátását az emberiség számára. A freskónak csak az alsó része látható: Jézus ül a közepén, a Mária jobbján és Keresztelő János a balján. Két másik pár láb, -talán angyalokéi- láthatók Mária és János mellett. A festmény közepén virágindákkal díszített latin felírat látható Szent Ágostontól: „Ki megsérti egy távollevő barátom nevét, ennél az asztalnál vendégként nincs helye.” Következtetésként levonható, hogy a festmény egy étkező falát díszítette a monostorban. A tilalom azért is meglepő, hiszen a szerzetesek bencések voltak, akik tartózkodtak a felesleges beszélgetéstől, fecsegéstől. A kutatók szerint a figyelmeztetést az akkori vacsoravendégek számára szánták.

Nagar szerint „Ez az egyik legfontosabb festmény, amit sikerült megőrizni Izrael keresztes időszakából. A festmény a legnagyobb régészeti feltárások közé tartozik az országban… …különleges és bonyolult bánásmódot igényel a mérete és minősége miatt is: 9 méter hosszú és 2,7 méter magas. Nagyon ritka, mert rettenetesen kevés falfestmény maradt fenn a kereszteshadjáratok időszakának templomaiból.

„Büszkék vagyunk arra, hogy ez a különleges freskó a kereszteshadjáratokat bemutató új galériánkat gazdagítja” – mondta Na’ama Brosh, az Izrael Múzeum Iszlám művészetének kurátora és az új galéria felelőse.

Arieh

You may also like...