Száz Zöld Év Izraelben

Ha kiruccansz Izraelbe, mindenképpen tekints a háztetőkre, és amit látni fogsz, nem a legújabb ökotrend, ugyanis Erecben már több, mint 60 éve a vízmelegítéshez napelemeket használnak. Egy országban, amelynek mérete alig egyötöde Magyarországénak teljesen természetes az ökogondolkodás, így valódi paradicsom az ezt kereső utazóknak.


1910-ben, az első kibuc megalakulásakor a Galileai-tenger partjánál, a sivatag esélyt kapott a virágzásra. A modern ország korai történelmét heroikus erőfeszítések emlékei díszítik: a lakhatatlan és halálos mocsarak lecsapolása, égető kősivatag zölddé tételéért tett lépések, melyekkel helyreállították Izrael erdeit és termékeny paradicsommá alakították a nehéz helyzetben lévő tájat.

A médiában látható konfliktusok és háborúk ellenére Izrael egyike annak a két országnak a Földön, ahol ma több a fa, mint volt 100 évvel ezelőtt. A középkortól (1513) egészen 1917-ig a területi illetékek összege egy adott ingatlanon a fák számától függően nőtt, így négyszáz éven át a fák kivágása volt a legjobb és legkézenfekvőbb megoldás.. A cionizmus megindulásával 1901-tól azonban komolyan átalakult ez a rendszer, és a Zsidó Nemzeti Alap (JNF) célul tűzte ki, hogy újraerdősíti a Szentföldet.

Mozgalom indult a faültetésre, és a mai napig a látogatók nagy többsége, -akik nem feltétlenül turistaként megyünk az országba- ültet egy facsemetét. Ennek eredményeként mára 240.000.000 (!) ilyen ültetett új fa borítja Izrael földjét, aminek hatására megváltozott a táj, emelkedett az oxigénszint és az éghajlat is nedvesebb lett, dacára annak, hogy még mindig komolyan küzdeni kell a szárazsággal.

Liev Schreiber és Naomi Watts fát ültet Galileában

Ma ha meglátogatjuk az országot, organikus gyümölcsök, biozöldségek és bor vár. Bár legendás a sofőrök vezetési stílusa, természetes a kerékpározás, tevetúra, lovaglás és az olyan testi felüdülések, mint például a világ legnagyobb természetes gyógyfürdőjében, a Holt-tengerben való lazítás, ami gazdag ásványi anyagaival gyógyír testnek és a léleknek. Nem messze a „só tengeréhez” két város energiaigényét kielégítő szolár erőmű dolgozik, de nem különösen meglepő látvány a szerte az országban felbukkanó szélenergia telepek sem.

Az egyik izgalmas környezettudatos projekt a „Blueprint Negev” nevet viseli. Be’er Sheva bibliai városa a hetedik legnagyobb Izraelben, a Negev sivatagban található és mint ilyen, környezetvédelmi szempontból kifejletlen holtágnak számít. A projekt során megteremtik „Be’er Sheva River Park” néven azt az óriási, 1700 hektáros oázist, amely helyre fogja állítani a mai rossz állapotban levő folyó eredeti jelentőségét. A park építése jól halad, és Be’er Sheva már büszkélkedhet új sétányok, kerékpárutak és járdák tömegeivel. Ha elkészül, a városban lesz sportcsarnok, új játszóterek, hidak, egy tó és egy 12.000 fős amfiteátrum, valamint az új lakóházak, üzletek és éttermek ami utat enged a város megfiatalodására.

A 2010-es Föld Napján az izraeli kormány egy 24 hónapos kampányidőszakot indított, amelyben bemutatják, hogy megismertesse, milyen szerepet játszik az ország a világ „zöld” életében. Ez a program az Israel – One hundred years of Green címet viseli, és ha többet szeretnél tudni róla, látogass el a hivatalos honlapra!

Arieh

You may also like...