Kihirdették izraeli Oscar díj jelöltjeit!

Tel Avivban kihirdették a 21. Ophir Awards, az Izrael Film és Televíziós Akadémia „izraeli Oscar” jelöltjeit! Idén tizennyolc játékfilm és 56 dokumentumfilm került Ophir jelölésre.


A sort magasan Nir Bergman, Intim nyelvtan (Intimate Grammar) című drámája vezeti. David Grossman novellájának adaptációja már bizonyított, miután a hónap elején nyert Jeruzsálemi Filmfesztiválon.

Jelölték még Avi Nesher, Egyszer voltam (Once I Was) című alkotását, amely egy holocaustot túlélt házasságközvetítővel dolgozó tini történetét meséli el 1968-ban.

Doron Tsabari és  Uri Inbar durva dokumentumfilmje, a Revolution 101 az Izrael Műsorszolgáltatók Szövetségét, annak változásait és belső életét mutatja be.

Guy Nativ Áradása (The Flood) egy család életének felborulásáról szól, amikor autista fiuk újra az életükbe csöppen. De hogy ez a változás végül rossz, vagy jó-e..?

Eran Riklis, A HR menedzser (The Human Resources Manager) című tragikomédiájának alapját pedig egy A. B. Jehosua regény szolgáltatta. Eran alkotása volt a Citromfa is, amelyet itthon is többször bemutattak.

A díj elnyerése az utóbbi években komoly presztízskérdés lett, miután a nyertesek (Beaufort, Waltz with Bashir és az Ajami) egyenes úton jutottak tovább a nagy nemzetközi megmérettetésekre, bár Oscar-t egyik sem nyert végül.

A legjobb rendező kategóriában jelöltek egyben filmek rendezői is voltak általában, kivéve Avi Neshert és Guy Nativot, akik nem kaptak jelölést. Helyettük Dover Kosashvili, a hadseregben játszódó drámával (Infiltration) és a színész Moshe Ivgy, a nagy sikerű Harmadik napon (And On the Third Day) rendezője került a listára. Nesher utóbbi két munkája, az itthon is óriási sikerrel vetített A Világ végén balra (Turn Left at the End of the World) és a Titkok (Secrets) is óriási siker voltak, de az Egyszer voltam is kitűnő kritikákat kapott. A film főszereplőjét, Adir Millert legjobb színésznek jelölték, Mark Evanir (A HR menedzser), Roi Alsberg (Intim nyelvtan), Yossi Pollack (Az X robbanás) és Yoav Rothman (Áradás) mellett.

A legjobb női jelöltek Orly Zilbersatz (Intim nyelvtan),  Maya Dagan (Egyszer voltam), Hila Fledman, (A harmadik napon), Liron Ben-Shalosh a Maya-ért és Ronit Elkabetz, az Áradásért lettek.

A díjak odaítélésére óriási ünnepség keretében kerül sor szeptemberben!

A 2009-es díjátadó és nyertese, az Ajami

 

Arieh
JewBox.hu

You may also like...